Home » OBAVEŠTENJA » Solidarnost sa radnicima iz Indije

Solidarnost sa radnicima iz Indije

Udruženi sindikati Srbije ”Sloga“ izražavaju duboku zabrinutost i punu sindikalnu solidarnost sa radnicima iz Indije koji su angažovani na izgradnji puteva Srbije, koji u Kraljevu štrajkuju i koji su postali žrtve najgrublje eksploatacije zbog čega je reagovao i ogranak UNESCO za bioetiku koji je zatražio reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kao sindikat, odgovorno potvrđujemo da UNESCO ima pravo i na izraženu zabrinutost zbog ozbiljnih oblika eksploatacije i kršenja ljudskih prava i domaćih radnika u Srbiji, poput radnika leskovačke Jure i drugih preduzeća.

Srbija je poslednjih godina zahvaljujući nekontrolisanom neoliberalnom konceptu slobodnog tržišta i autoritarne vlasti postala meka za brzu zaradu mešetarenjem na radničkoj muci, a većina radnika u državi radi za minimalnu cenu rada bez nade da za rad dobiju i pristojnu zaradu dostojnu čoveka.

Nehuman i eksploatorski oblik se najviše iskazao tokom vanrednog stanja zbog Covida 19, kada su radnici od strane poslodavaca bukvalno terani i ucenjivanio da rade suprotno preporukama koje su stizale iz SZO, dok je ozbiljna reakcija države izostajala.

Odgovornost za ovo stanje u oblasti sveta rada snosi isključivo aktuelna autoritarna vlast koja dopušta kršenje radnih prava, dok istovremeno ne dopušta nezavisan rad inspekcijskih organa.

 

Informativna služba

 

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*