Home » OBAVEŠTENJA » Socijalni dijalog u okviru takozvanog SES-a je tragikomičan

Socijalni dijalog u okviru takozvanog SES-a je tragikomičan

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ dosadašnje pregovaranje o budućoj minimalnoj ceni rada u okviru Socijalno-ekonomskog saveta (SES) ocenjuju tragikomičnom predstavom za široke narodne mase gde na kraju gubimo svi, bez obzira na pozicije i uloge.

Učesnici SES-a, plaćeni za svoje funkcije iz državne kase, posebno iz redova takozvanih reprezentativnih sindikata danima na nacionalnim frekvencijama iznose svoje besmislene stavove o kojima oni ne odlučuju, jer o svemu odlučuje sve autoritarnija vlast predvođena Alaksandrom Vučićem koja je zarad vladavine i ličnih privilegija žrtvovala kompletnu ekonomiju Srbije a time i minimalnu cenu rada.

Aleksandar Vučić je nekom vrstom gambita, kao dobar poznavalac političke igre koju vešto igra već 30 godina, žrtvovao kompletni srednji sloj građana Srbije da bi se postavio na mesto odakle vešto i demagoški nekažnjeno vlada populizmom. Nekada je obećavao granice i teritorije, danas bolji život koji je tu, ali ga mi sa najmanjim primanjima ne vidimo, jer smo kako često voli da kaže „puni mržnje i zlobe“ zbog njegovog ekonomskog uspeha.

A koliki je taj ekonomski uspeh i čime se on meri dovoljno je videti da je većina građana Srbije u rasponu od minimalne zarade do minorne penzije, uz konstantno povećanje egzistencijalne nesigurnosti i straha od gubitka posla, što proizvodi sve masovniji odlazak mladih iz Srbije i povećanje broja ljudi koji zavise od socijale.

Minimalna cena rada u Srbiji je trenutno nešto više od 32.000 dinara, a predlog Vlade Srbije je da u narednoj godini bude povećana na oko 35.000 dinara, što je u odnosu na količinu novca i kupovnu moć nedovoljno za život.

 

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*