Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Zlostavljanje na poslu i pritisci nakon ukazivanja na propuste u niškoj „Pčelici“

Sloga: Zlostavljanje na poslu i pritisci nakon ukazivanja na propuste u niškoj „Pčelici“

Povereništvo sindikata „Sloga“ za jug Srbije saopštilo je danas da se, nakon što je iznelo podatke o sanitarno-higijenskim propustima u centralnoj kuhinji niške predškolske ustanove „Pčelica“ koji su „ugrozili zdravlje dece“, članovi tog sindikata „zlostavljaju na poslu“.

Takođe navode da se članovima interne sanitarne kontrole „preti da povuku potpise“ sa dokumenata u kojima su propusti konstatovali.

– Članu našeg sindikata u „Pčelici“ juče nije bilo zdravstveno dobro, tražio je da izađe i ode do lekara, ali mu je rukovodilac rekao da “za članove ‘Sloge’ nema izlaska”. Zbog ovoga ćemo podneti prijavu inspekciji rada, a dostavićemo je i upravi “Pčelice”. Istovremeno, na članove interne sanitarne kontrole, koji su utvrdili propuste u centralnoj kuhinji, i među kojima nisu svi članovi našeg sindikata, vrši se pritisak da povuku potpise sa internih dokumenata u kojima se propusti navode, što će oni verovatno i učiniti – kaže za Danas Dejan Ilić, poverenik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije.

U saopštenju koje je Ilić potpisao, a koje predstavlja odgovor na jučerašnje saopštenje Sindikata obrazovanja Srbije u „Pčelici“, u kojem se najoštrije osuđuju „laži, klevete i neistine“ u vezi sa sanitarno- higijensko situacijom u centralnoj kuhinji i zahtevaju „najoštrije sankcije“ za kolege iz “Sloge” koji su ih izneli, navodi se da “nije prvi put” da se interesi predsednika Sindikata obrazovanja u toj ustanovi Vlade Gmitrića i direktorke Svetlane Mitić podudaraju.

Zbog takvih su radnici izgubili poverenje u sindikalne organizacije, ocenjuje se.

– Ugrozili ste zdravlje dece i niko ne garantuje da se to neće ponoviti u budućnosti. Dugujem javno izvinjenje zbog toga što sam pokrenuo direktorku „Pčelice“ da naloži sanaciju navedenih problema u kuhinji, koja je realizovana u subotu i nedelju. Nisam imao nameru da se stanje u „Pčelici“ politizuje, već mi je cilj da se ono popravi. Prozivka da sam na taj način zloupotrebio decu u političke svrhe je presedan, tim pre što je, recimo, izostala reakcija Gmitrića kada su mališani ove ustanove korišćeni za organizovanje predstave u Gradskoj kući (u kojoj je sedište gradonačelnika i gradskih većnika, p.a.)- navodi se u Ilićevom saopštenju.

Sindikat obrazovanja Srbije u „Pčelici“, u okviru koje funkcioniše 26 vrtića, juče je u svom saopštenju između ostalog zahtevao javno izvinjenje sindikata „Sloga“ i najoštrije sankcionisanje njegovih članova u toj ustanovi, a naročiti predsednice, jer „smatra da je nedopustivo korišćenje dece u političke svrhe“.

– Ne želimo da iko više blati rad i značaj jedne od najvećih ustanova u gradu koja je u poslednje tri godine krenula krupnim koracima, unapredila rad i položaj zaposlenih i ostvarila odličnu saradnju sa svim gradskim strukturama. Direktorici JPU „Pčelica“ poručujemo da nastavi da radi kao i do sada i da se ne obazire na reči pojedinaca koji, zarad sitnih političkih interesa, podrivaju i ruše sve dobro i koji žele da idu prema ponoru, a ne uzlaznom linijom- navodi se u saopštenju „Pčelicinog“ Sindikata obrazovanja Srbije, koje je potpisao Gmitrić.

U saopštenju se još kaže da rad te ustanove kontrolišu inspekcije u redovnim i vanrednim postupcima i da unazad tri godine nije bilo nijedne naložene mere, a da kuhinja posluje po HASAP standardu koji podrazumeva rigoroznu internu i eksternu kontrolu. Kontrolu hrane, radnih površina i zaposlenih obavlja i Institut za javno zdravlje.

– Rad JPU Pčelica Niš u vreme epidemije pohvaljen je i na sednici Skupštine Srbije, kao i na sastancima reprezentativnih sindikata u predškolskim ustanovama sa Ministarstvom prosvete i predstavnicima Vlade Srbije- navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da je taj sindikat reprezentativan, jer u „Pčelici“ ima 397 članova, a da Sloga, koja je, kako je navedeno, lažima uznemirila javnost i nanela štetu ugledu ustanove, u njoj ima samo četiri člana. Sloga je u „Pčelici“ formirana relativno skoro, a sudeći po dosadašnjim aktivnostima, jedini cilj joj je destrukcija rada i uznemiravanje zaposlenih, zaključuje se.

Regionalno povereništvo Sindikata „Sloga“ za jug Srbije zahtevalo je krajem prošle sedmice smenu direktorke Mitić, koju smatra odgovornom za propuste u centralnoj kuhinji i drugim delovima proizvodnog bloka.

“Sloga” je između ostalog navela da se zbog oštećenja kanalizacionih cevi njihov “sadržaj” sliva u sudopere i magacin i izuzetno smrdi, zbog kvara teretnog lifta meso i druge namirnice distribuiraju do kuhinje na nehigijenski način, a hrana ponekad pakuje na nehigijenski način.

U upravi „Pčelice“ tada su za naš list kategorički demantovali takve navode, tvrdeći da je sanitarna i zdravstvena situacija potpuno uredna i da deca nisu ni na koji način ugrožena, što potvrđuju i nalazi sanitarne inspekcije. Oni su kazali da „kanalizacija nije oštećena a da se smrad širio jer je sunđer bio natopljen vodom“, da je za popravku lifta, čiji kvar „nema veza sa sanitarno- higijenskom situacijom“, raspisana javna nabavka, a da se hrana pakuje i distribuira na higijenski način.

Dokumenti interne sanitarne kontrole u „Pčelici“, u koje smo imali uvid, međutim, potvrđuju navode “Sloge” o problemima sa kanalizacijom, liftom i jednim slučajem nehigijenskog pakovanja salate, uz navođenje posledica kao što su “eventualna infekcija”, “urušavanje zdravstvene bezbednosti namirnica” i “opasnost po zdravstvenu bezbednost dece”.

Interni zapisnik i dve službene beleške u kojima se iznose takve tvrdnje potpisali su „Pčelicin“ Tim za kontrolu i saradnik za sanitarnu kontrolu, koji su, inače, članovi Tima za bezbednost hrane, formiran 2017. godine odlukom koju je potpisala direktorka Mitić.

 

Izvor: danas.rs, Piše: Z. Miladinović.

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*