Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: Za pravilno lečenje dijabetesa potrebne veće plate i penzije
SLOGA: Za pravilno lečenje dijabetesa potrebne veće plate i penzije

SLOGA: Za pravilno lečenje dijabetesa potrebne veće plate i penzije

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 14. novembra, Svetskog dana dijabetesa obavezni su da ukažu da šećerna bolest u Srbiji predstavlja sve veći zdravstveni problem za radnike, ali i penzionere, budući da im je potrošačka korpa daleko od realnosti u kojoj žive.

Dok zdravstveni radnici opravdano savetuju i apeluju obolelima od dijabetesa da se što zdravije hrane, unose u organizam više voća i povrća, izbegavaju crveno meso i umesto njega jedu ribu, realnost je sasvim suprotna i porazna.

Zbog opšteg siromaštva sve je više obolelih koji se odlučuju da ovaj zdravstveni problem rešavaju isključivo lekovima koji su na mesečnom nivou jeftiniji od zdrave ishrane, što nije dobro.

U Srbiji je blizu million ljudi koji boluju od ove podmukle bolesti, a mnogi još uvek i ne znaju da su oboleli. Korona i neizvesnost radnih mesta dodatni su okidač za ovu bolest.

Porazno je da većina dijabetičara, bilo tipa A ili tipa B radi u dosta teškim uslovima, često u nerazumevanju poslodavaca, pod velikim stresom i za minimalnu zaradu sa primanjima koja nisu dovoljna za osnovne životne potrebe i kupovinu neophodnih lekova, a kamo li zdravu ishranu koja se od strane struke opravdano preporučuje.

Smatramo da su za pravilno lečenje dijabetesa potrebne veće plate i penzije, razumevanje poslodavaca za taj problem, a manje demagogije od strane vlasti da živimo u državi blagostanja i privrednog rasta na čemu nam zavide u Evropi i okruženju.

Svetski dan dijabetesa donet je na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svetske zdravstvene organizacije, usvojen je u preko 160 zemalja širom sveta i ima za cilj da skrene pažnju na značaj i prevenciju ove bolesti.

 

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top