Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Vujović kao amortizer budućeg nezadovoljstva

Sloga: Vujović kao amortizer budućeg nezadovoljstva

Izborom Dušana Vujovića za novog ministra finansija, Vlada Srbije je samo potvrdila nastavak oštrog neoliberalnog kursa ka uštedama kao jedinog primarnog cilja u nastojanjima da se smanji pritisak na budžet.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” njegovo postavljenje vide samo kao jedan od načina na koji će Vlada  pokušati amortizaciju  budućeg nezadovoljstva penzionera i zaposlenih u javnom sektoru, nakon svakodnevnih nedefinisanih najava da će im od jeseni biti smanjenje zarade i penzije za više procenata.

Nakon što je sada već bivši ministar Krstić tražio smanjenje penzija od najmanje 20, plata od 15 odsto i otpuštanje 160.000 zaposlenih, uz stalne pritiske Fiskalnog saveta da to bude minimalno 15 odsto, novoizabrani ministar Vujović bi trebao da bude taj faktor koji bi smanjenjem do 10 procenata trebalo da amortizuje to veliko nezadovoljstvo i da se javnosti prikaže kao čovek racionalnih poteza.

Smatramo da bilo kakvo smanjenje zarada i penzija, koje su jedne od najmanjih i najnižih u Evropi, u sadašnjim uslovima nastavilo socijalnu eroziju zaposlenih, uz dodatno ugrožavanje najugroženijih kategorija penzionera, čime bi se dotaklo u sam domen nečijeg životnog opstanka.

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*