Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: UVESTI NACIONALNI REGISTAR

SLOGA: UVESTI NACIONALNI REGISTAR

Beograd, 10. januar 2014. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ apelovali su 5. januara na državni vrh, predsednika Nikolića i ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića da provere navode pojedinih srpskih medija koji su objavili da je nedaleko od Sočija, u mesu Veseloj u Rusiji zarobljeno oko 200 srpskih građevinskih radnika i da ih, ukoliko su navodi tačni, hitno i o trošku države evakuišu u Srbiju.

Građevinci – najčešće žrtve trgovine ljudima!

Jučerašnje saopštenje da je Konzularno odeljenje ambasade Srbije u Moskvi reagovalo na naš apel i da je naš konzul otputovao u Soči kako bi na licu mesta razgovarao sa radnicima i poslodavcima i pružio im svu neophodnu pomoć da se isplate i vrate svojim kućama, uliva nadu i poverenje u spremnost javnosti i državnih organa da reaguju u kriznim situacijama.

Ekonomska kriza, siromaštvo i nedostatak posla, prosto guraju ljude u u lanac trgovine ljudima, koji pod takvim okolnostima ne razmišljaju mnogo o posledicama i prihvataju poslove koji im se nude, posebno preko interneta i lažnih preporuka poslovnih mešetara koji im obećavaju dobru zaradu van Srbije.

Primer srpskih radnika u Sočiju opominje nas da je danas, više nego ikada, potrebno jačati sve vrste vladavine prava, urediti državu zakonima, posebno onim koji se tiču zloupotreba eksploatacije radne snage, koju trgovci ljudima obezbeđuju putem prevara, pretnji i prinudom.

Država mora da napravi i dodatne  zaštitne mehanizme kako bi se sprečile takve radnje, ali i da bi se blagovremeno i efikasno pomoglo svim žrtvama trgovine ljudima, bilo da su eksploatisane radno, seksualno ili na bilo koji drugi način.

Kao jedno od mogućih rešenja i konstruktivnih predloga, pored uvođenja oštrijih zakonskih kaznenih odredbi,  predlažemo uvođenje nacionalnog registra i otvaranje veb sajta, na kome bi se pored “SOS” telefona moglo pristupiti i proverama o verodostojnosti ponuda za zapošljavanje, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, posebno sa preporukama o negativnim primerima i posledicama nasedanja na lažna obećanja trgovaca ljudima.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ se posebno zahvaljuju svim novinskim agencijama i medijima koji su inicirali problem, preneli naš apel i time doprineli rešavanju jednog velikog i narastajućeg globalnog problema  koji pogađa sve zemlje, posebno nerazvijene i one u političkoj i ekonomskoj tranziciji kao što je Srbija.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*