Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA U POSETI RADNICIMA LEONIJA U PROKUPLJU

SLOGA U POSETI RADNICIMA LEONIJA U PROKUPLJU

Beograd, Prokuplje, 10. januar 2014. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga“  Željko Veselinović posetio je danas kolege i članove sindikata Sloga – Leoni u Prokuplju. Veselinović je, nakon sastanka na kome su izabrani novi članovi Odbora, sa rukovodstvom sindikata i menadžemntom Leonija obišao fabriku, razgovarao sa radnicima o uslovima rada, poštovanju kolektivnog ugovora, novom zakonu o radu i upoznao se sa proizvodnim procesom izrade kablova za auto industriju.

en_gphoto_613

U sklopu  planiranih aktivnosti Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, predsednik Željko Veselinović, obišao je danas grad Prokuplje i nemačku kompaniju Leoni, fabriku za proizvodnju automobilskih kablova.

Nakon sastanka sa rukovodstvom sindikata i  izbora novih članova Odbora,  Veselinović je sa Zoranom Milosavljevićem, predsednikom Sloga-Leoni i Danijelom Paunovićem održao sastanak i sa menadžmentom kompanije, direktorkom ljudskih resursa Jelenom Spasić i direktorom pravnih poslova Aleksandrom Andrićem.

Na sastanku se razgovaralo o kolektivnom ugovoru, njegovoj implementaciji u praksi, ali i o budućim planovima ove kompanije i novim investicijama koje će, prema rečima menadžmenta doneti i dodatna radna mesta. Leoni trenutno upošljava oko 2100 radnika, a u narednim godinama i završetka  fabrike u Malošištu kod Doljevca, očekuje se dodatnih 2000 novih radnih mesta, čime bi ova nemačka kompanija postala jedna od najvećih na jugu Srbije.

„Stanje je daleko od idealnog, ali se razgovorima i međusobnim uvažavanjem svi problemi mogu rešiti“, rekao nam je Veselinović nakon sastanka sa radnicima i menadžmentom i dodao da za razliku od koreanske Jure, sa Leonijem se može razgovarati i voditi kvalitetan socijalni dijalog.

On je sa zaposlenima razgovarao i o predlogu izmena zakona o radu, koji je i od strane zaposlenih i članova sindikata ocenjen kao neprihvatljiv.

Inače, fabrika Leoni u Prukuplju, u kojoj su pretežno zaposlene žene, počela je sa radom krajem oktobra 2009. godine  i u samom startu je bilo dosta problema i žalbi na uslove rada i tretman prema zaposlenima, koji su dosta uspešno prevaziđeni nakon zaključenja prvog kolektivnog ugovora krajem juna 2013. godine,  u čijem procesu je učestvovala i Sloga kao najbrojniji sindikat.

Nakon završetka obilaska ove nemačke fabrike, predsednik Veselinović se sastao i sa predstavnicima Sloge Topličkog okruga, gde je doneta odluka o formiranju Opštinskog odbora Sloge u Prokuplju.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*