Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA UVEK POBEĐUJE

SLOGA UVEK POBEĐUJE

Članovi Sloge ne veruju više u manipulacije kojima su bili izloženi prethodnih mesec i više dana, a Sindikat “Sloga” kao najglasniji radnički sindikat u Srbiji na čelu sa legalno izabranim predsednikom Veselinovićem mora da nastavi dalje, zaključak je sa današnjeg sastanka Željka Veselinovića, predsednika USS “Sloga” i Jasmine Maričić Vukotić iz Sindikata “Sloga” u Ministarstvu rada.

Povod sastanka bila je potreba da se zajednički analizira aktuelna situacija u Udruženim sindikatima Srbije “Sloga” nakon pokušaja njegove vanstatutarne smene kao legalno izabranog predsednika na Drugom kongresu u Novom Sadu ove godine.

Lider “Sloge” je tim povodom koleginici Maričić – Vukotić prezentovao podatke do kojih je došla Popisna komisija, od toga kako su pojedini inicijatori “puča” u prvim danima izdelili među sobom novac na ime bespovratne pomoći, do pisama koja su slali predstavnicima državnog vrha moleći ih za pomoć da ih sačuvaju od sopstvenog i sada već gnevnog članstva koje je uvidelo prevaru i njihovu stvarnu nameru.

Posebno na dopise poslodavcima o navodnim razrešenjima legalno izabranih članova Glavnog odbora sindikata i predsednicima sindikata u preduzećima u kojima rade, i na taj način im stvarali nepotrebne probleme na poslu i među članstvom.

Sagovornici su ocenili da je taj čin antisindikalan i da nije u duhu radničke solidarnosti, jer je obaveza svakog sindikalca da maksimalno zaštiti svoje članove, a ne da im pakosti, da im smešta i stavlja u situaciju mogućeg gubitka posla.

Jasmina Maričić Vukotić , iz Sindikata “Sloga” u Ministarstvu rada, prema rečima Veselinovića i sama je bila iznenađena podacima za koje je kazala da nije znala i da u to nije imala uvid.

-Tokom razgovora konstatovali smo da je bilo nepravilnosti u samom pokušaju moje smene, koja je bila mimo svih članova Statuta koji propisuje način izbora i razrešenja predsednika Sindikata – kazao je Veselinović i dodao da se sada jasno vidi da su neki članovi Glavnog odbora sindikata bili izmanipulisani isfabrikovanim pričama o mojim navodnim zloupotrebama.

Veselinović je kazao da je Glavni odbor sindikata na poslednjoj sednici odlučio da se svima onima koji su bili uvučeni u manipulacije u neuspelom “puču i rušenju sindikata” omogući izjašnjavanje o svom budućem statusu unutar Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, jer u takvim trenucima ne postoji neutralna strana i čekanje nekakvog krajnjeg rezultata koji je unapred poznat.

– Rezultat je poznat odavno, a to je onaj od 8. marta sa Kongresa u Novom Sadu, i 13. jula u Beogradu, kada je 98 odsto članstva Sloge reklo “pučistima“ NE! Za one, za koje se već utvrdilo da su očigledni organizatori urušavanja sindikata je mesto van Sloge. Nemamo ništa protiv da osnuju sopstveni sindikat, ili da se nekome priključe ukoliko ih neko bude hteo, ali u “Slozi”, ne po mojoj ličnoj odluci, već celokupnog članstva– oni nisu dobrodošli – kazao je Veselinović.

U daljem razgovoru između Veselinovića i Maričićeve je izražena spremnost da se nastavi zajednički rad u okviru Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, koje predvodi njen legalno izabrani predsednik Željko Veselinovićem i da se svi aktivnije uključe u buduće aktivnosti na iznalaženju odgovarajućih rešenja koja su nametnula nedavno usvojena zakonska rešenja, a koja se nepovoljno odražavaju na budući socijalni status radnika, posebno onih u preduzećima u restruktuiranju kojima preti gašenje i masovno otpuštanje.

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*