Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Sprečiti neosnovano podizanje cena

Sloga: Sprečiti neosnovano podizanje cena

Beograd, 28. jun 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ apeluju na sve trgovce u Srbiji da ne posežu za korekcijom cena u svojim trgovinama, posebno osnovnih životnih namirnica i robe široke potrošnje, pravdajući se oscilacijama kursa dinara nakon referenduma i odluke Velike Britanije da izađe iz EU.

Ovim putem ujedno pozivamo i državu, njene inspekcijske organe, da pojačaju mere nadzora cena na terenu, budući da većina građana u Srbiji sve teže živi, sa kreditnim zaduženjima i mesečnim primanjima u rangu minimalca i ispod republičkog proseka.

Koliki će negativni uticaj imati Bregzit po srpsku ekonomiju i kupovnu moć građana, ostaje nepoznanica, međutim, poznajući mentalitet naših trgovinskih lanaca i prodavnica postoji mogućnost da bi dnevne oscilacije kursa dinara mogle otvoriti vrata za špekulante i uvoznički lobi da posegnu za podizanjem cena i neosnovanom zaradom.

U tu vrstu opravdane sumnje smo se uverili više puta do sada, od elementarnih nepogoda i katastrofalnih poplava kada su trgovci neosnovano podizali cene, pa do namernog neusklađivanja cena i vraćanja na raniji nivo u trenutku kada je dinar jačao u odnosu na druge stabilne valute.

Posebno spekulacija sa cenom nafte i naftnih derivata, koja je u jednom trenutku svuda u svetu bila značajnije manja, čak i u okruženju i to do 40 procenata niža u odnosu na Srbiju.

Informativna služba   

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*