Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Protiv homofobije i diskriminacije na poslu
Sloga: Protiv homofobije i diskriminacije na poslu

Sloga: Protiv homofobije i diskriminacije na poslu

Beograd, 16. maj 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, pozivaju sve poslodavce u Srbiji na veći stepen tolerancije prema LGBT osobama, a radnike na solidarnost i razumevanje njihovih problema.

LGBT osobe, pre svega ljudi, izloženi su netoleranciji i homofobiji na poslu, bez prava da se na adekvatan način zaštite kroz instituciju sindikata, ocenjeno je na zajedničkom sastanku koji je u petak 13. maja održan sa predstavnicima LGBT Srbija i LGBT radničkog pokreta Srbije.

Postoji veliki broj netolerantnih poslodavaca, koji se otvoreno ponašaju homofobično i podstiču mržnju bez ikakvog straha od sankcija, čime se najdirektnije ugrožava njihova ekonomska egzistencija, a te radnike u Srbiji nema ko sindikalno da štiti.

Sloga će kao autentični izvorni sindikat levice, pružiti svaku vrstu sindikalne podrške LGBT ljudima u cilju pune zaštite njihovih radnih prava, budući da su ljudska prava univerzalna i nedeljiva u svakom pogledu, a posebno radna koja su istovremeno i egzistencionalna.

Na sastanku je konstatovano da je u sindikatima potrebno formirati sekcije koje će štititi njihova radna prava i sindikalno ih zastupati pred poslodavcem, a LGBT zajednica je spremna da se uključi u sindikalni rad, budući da je Sloga prepoznata kao autentični sindikat levice koji se iskreno bori za prava svih radnika.

LGBT Srbija i LGBT radnički pokret Srbije ispoljili su spremnost da se u znak solidarnosti priključe protestima i akcijama koje Sloga bude pokretala, a prva saradnja je dogovorena oko zajedničke podrške radnicima  južnokorejske Jure u Srbiji, kojima se ne dozvoljava sindikalno organizovanje.

 

Informativna služba

 

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top