Home » OBAVEŠTENJA » Sloga podržava zapošljavanje na Aerodromu Beograd

Sloga podržava zapošljavanje na Aerodromu Beograd

Beograd, 15. maj 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozdravljaju potez poslovodstva beogradskog Aerodroma Nikola Tesla koje je ugovorima o radu na određeno vreme, uz plaćeno socijalno i penzijsko osiguranje obezbedilo redovne zarade za 778 radnika.

SAOPSTENJEPodatak da je broj zaposlenih na Aerodromu sada povećan sa 500 zaposlenih na više od 1200 ne odgovara objektivnoj istini, budući da su ti radnici godinama tu radili, neki čak i po 15 godina, ali preko omladinskih zadruga, bez prava na penzijski staž i za platu do tri puta manju u odnosu na stalno zaposlene.

Time je vršena ozbiljna radna diskriminacija, jer su radnici radili isti posao, sa istom odgovornošću, ali ne i istim pravima, a i plate preko omladinskih zadruga nemaju tretman zarada, već naknada.

Smatramo da je direktor Aerodroma Beograd ovim potezom uradio jedinu ispravnu i pravu stvar, budući da su potrebe za radnicima na aerodromu uvek bile znatno veće, ali da su predhodna rukovodstva godinama unazad to ignorisala i forsirala zapošljavanje preko omladinskih zadruga, posebno preko Omladinske zadruge OZB Komerc, koja je čak imala i svoju poslovnicu na Aerodromu, što je bio poseban apsurd bez presedana.

Sloga ujedno poziva i sve poslodavce u Srbiji da slede primer Aerodroma i da gde god ima prostora i ekonomske opravdanosti svoje radnike angažuju ugovorima o radu, uz izbegavanje omladinskih zadruga i agencija koje se bave lizingom radnika i parazitiranjem na tuđoj muci.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*