Home » OBAVEŠTENJA » Adamov: Zapošljavanjem ispravljena nepravda
Adamov: Zapošljavanjem ispravljena nepravda

Adamov: Zapošljavanjem ispravljena nepravda

Beograd, 16. maj 2016. – Nakon što je antikorupcijski sajt Pištaljka na njihovom sajtu objavio da je Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, čiji je većinski vlasnik država Srbija, zaposlio tokom prošle godine 778 radnika bez konkursa i time broj zaposlenih povećao, usledili su i drugi napisi i negativni komentari u kojima se zapošljavanje osporava.

Predrag Adamov, predsednik Sindikata „Sloga – Aerodrom Nikola Tesla“, rekao je da je sa aspekta sindikalnog delovanja neprihvatljivo dozvoliti da se na osnovu predpostavke da se nešto radi ispod žita osporava zapošljavanje.

-Ovde se ne radi o nekakvom novom zapošljavanju, već isključivo o promeni radno pravnog statusa zaposlenih, koji su za potrebe aerodroma preko omladinskih zadruga radili unazad i po 20 godina. Prevođenjem tih radnika na ugovor na određeno, delimično je ispravljena nepravda, i oni sada imaju sva prava iz radnog odnosa kao i stalno zaposleni na neodređeno vreme, kaže Adamov.

Adamov ističe i da je u periodu pre dvehiljadite i nakon toga, sve do 2004. godine, aerodrom imao gotovo duplo više zaposlenih na neodređeno vreme, a da se sada kada je obim posla veći, bukvalno insistira na zapošljavanju preko omladinskih zadruga i uslužnih agencija za iznajmljivanje radne snage.

-Posebno je interesantna činjenica da se 2014. godine vršio medijski pritisak da svi radnici moraju da budu radnici aerodroma, a ne da se upošljavaju preko agencija i omladinskih zadruga, a da se danas poslovodstvo koje se obavezalo i obećalo da će taj problem rešiti napada i osuđuje.

-Kada je reč o javnom konkursu, na šta se potencira, odgovorno tvrdim da on u našem slučaju nije potreban, budući da nijedan zakon to ne obavezuje, jer aerodrom nije javno preduzeće, već akcinarsko društvo.

Adamov kaže da će se on lično, kao i sindikat uvek zalagati za svako radno mesto i da će podržati politiku vlade i menadženta kada je upošljavanje u pitanju, jer je sve u slučaju aerodroma, kako je kazao “ urađeno u skladu sa zakonom.

On kaže i da će se zalagati za povećanje zarada, jer kako je rekao “ zarade u branši civilnog vazduhoplovstva Srbije su jedne od najnižih u regionu“, dok se istovremeno od dobiti puni budžet.

-Sve dok su zvanični organi Republike Srbije u nadzoru nad aerodromom, i dok pojedine institucije poput Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV) insistiraju na povećanju broja izvršilaca radi boljeg operativnog funkcionisanja, a u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima, za nas u sindikatu će ova priča oko zapošljavanja biti legalna i zakonita, ističe Adamov.

Informativna služba USS „Sloga“

 

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top