Home » OBAVEŠTENJA » Ne podržavamo agencijsko zapošljavanje
Ne podržavamo agencijsko zapošljavanje

Ne podržavamo agencijsko zapošljavanje

Beograd, 17. maj 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ neće podržati Zakon o privremenom zapošljavanju radnika posredstvom agencija, zato što će on ostaviti puno nedorečenosti i prostora za manipulacije, a sezonski i privremeni poslovi će za većinu radno sposobnih u Srbiji postati trajno i dugoročno rešenje sa katastrofalnim posledicama u budućnosti.

Capture

Agencije za zapošljavanje – Pijace robova 21. veka

Dok poslodavci i država tvrde da će se agencijskim zapošljavanjem povećati stopa zaposlenosti, posebno mladih, praksa to demantuje, čak i u okruženju gde je takav zakon već donet i usvojen.

Radnici uposleni preko agencija nemaju ista prava kao i radnici sa ugovorom o radu, bilo na određeno ili neodređeno vreme. Rade isti posao, ali ne i za istu zaradu i nemaju pravo na povoljnosti iz kolektivnih ugovora (radno vreme, prekovremeni, noćni, rad vikendom i praznicima, godišnji odmor, regres, putni troškovi…).

Pored toga, radnici na iznajmljivanje su kreditno nesposobni, a samim tim i onemogućeni u planiranju sopstvenih života, porodice i rešavanja stambenog pitanja.

Dugotrajnim statusom upošljavanja kroz agencije ulaze i u rizik da postanu siromašni u starijoj dobi kada bi penzija trebala da im osigura minimum egzistencije.

Stoga, svaka vrsta iznajmljivanja radnika i njegove radne snage preko nekakvih agencija je za Slogu neprihvatljiva, budući da čovek svojim radom obezbeđuje materijalnu i životnu egzistenciju, ali se istovremeno i ostvaruje kao ljudsko biće.

Informativna služba

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top