Home » OBAVEŠTENJA » Ne podržavamo agencijsko zapošljavanje

Ne podržavamo agencijsko zapošljavanje

Beograd, 17. maj 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ neće podržati Zakon o privremenom zapošljavanju radnika posredstvom agencija, zato što će on ostaviti puno nedorečenosti i prostora za manipulacije, a sezonski i privremeni poslovi će za većinu radno sposobnih u Srbiji postati trajno i dugoročno rešenje sa katastrofalnim posledicama u budućnosti.

Capture

Agencije za zapošljavanje – Pijace robova 21. veka

Dok poslodavci i država tvrde da će se agencijskim zapošljavanjem povećati stopa zaposlenosti, posebno mladih, praksa to demantuje, čak i u okruženju gde je takav zakon već donet i usvojen.

Radnici uposleni preko agencija nemaju ista prava kao i radnici sa ugovorom o radu, bilo na određeno ili neodređeno vreme. Rade isti posao, ali ne i za istu zaradu i nemaju pravo na povoljnosti iz kolektivnih ugovora (radno vreme, prekovremeni, noćni, rad vikendom i praznicima, godišnji odmor, regres, putni troškovi…).

Pored toga, radnici na iznajmljivanje su kreditno nesposobni, a samim tim i onemogućeni u planiranju sopstvenih života, porodice i rešavanja stambenog pitanja.

Dugotrajnim statusom upošljavanja kroz agencije ulaze i u rizik da postanu siromašni u starijoj dobi kada bi penzija trebala da im osigura minimum egzistencije.

Stoga, svaka vrsta iznajmljivanja radnika i njegove radne snage preko nekakvih agencija je za Slogu neprihvatljiva, budući da čovek svojim radom obezbeđuje materijalnu i životnu egzistenciju, ali se istovremeno i ostvaruje kao ljudsko biće.

Informativna služba

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*