Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Potreban Zakon o sindikatima

Sloga: Potreban Zakon o sindikatima

Beograd, 22. jul 2014. –Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ podržaće najavljeno donošenje Zakona o sindikatima kojim bi se konačno uredilo pitanje srpske sindikalne scene, kao i utvrđivanja buduće reprezentativnosti sindikata, jer je ona trenutno kost u grlu i kamen spoticanja saradnje među sindikatima.  Međutim, što se tiče Zakona o štrajku tu je situacija nešto ozbiljnija.

Zakon o sindikatima mora da bude plod dogovora između svih sadašnjih sindikalnih centrala, države i uz posredovanje MOR-a. On mora biti  uređen prema najboljim evropskim standardima, bukvalno prepisan i kao takav treba da ponudi novi početak uređenja industrijskih odnosa i tripartitnog pregovaranja u uslovima kapitalizma, i uz sve zaštitne garancije državnih institucija koje predstavljaju stubove demokratije.

Poslednji dokaz opšteg sindikalnog poraza je usvajanje izmena zakona o radu i nemoć sindikata da se na jedan ozbiljan i kvalitetan način suprotstave pritisku krupnog kapitala.  Zbog takvog odnosa među sindikatima najviše su dobili poslodavci, a izgubili radnici koji su očekivali mnogo više od svojih sindikalnih vođa i njihovog međusobnog animoziteta, neprihvatanja sopstvene odgovornosti za faktičko stanje i stalne kritike prema članstvu da je nezainteresovano za sindikalna pitanja.

Kada je u pitanju Zakon o štrajku, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da on mora da odgovori pritiscima onih koji bi hteli da nametnu profit kao jedini argument. On mora biti usklađen sa rešenjima iz razvijenijih zemljama EU i da kao takav bude krajnji instrument za otpočinjanje pregovora između poslodavaca i radnika u uslovima gde je nemoguće pregovarati, a nikako samo poluga za slamanje radničkog nezadovoljstva.

Država, a pre svega vladajuća struktura mora da zna da se dobrim  zakonima obezbeđuje dostojanstvo, kako države tako i građana, u jednom otvorenom  naletu neoliberalnog tržišta i mogućnosti da se od Srbije stvara država siromaštva sa najnižom cenom rada u Evropi.

Predsednik USS Sloga

Željko Veselinović

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*