Home » ОБАВЕШТЕЊА » Слога: Потребан Закон о синдикатима
Слога: Потребан Закон о синдикатима

Слога: Потребан Закон о синдикатима

Београд, 22. јул 2014. –Удружени синдикати Србије “Слога“ подржаће најављено доношење Закона о синдикатима којим би се коначно уредило питање српске синдикалне сцене, као и утврђивања будуће репрезентативности синдиката, јер је она тренутно кост у грлу и камен спотицања сарадње међу синдикатима.  Међутим, што се тиче Закона о штрајку ту је ситуација нешто озбиљнија.

Закон о синдикатима мора да буде плод договора између свих садашњих синдикалних централа, државе и уз посредовање МОР-а. Он мора бити  уређен према најбољим европским стандардима, буквално преписан и као такав треба да понуди нови почетак уређења индустријских односа и трипартитног преговарања у условима капитализма, и уз све заштитне гаранције државних институција које представљају стубове демократије.

Последњи доказ општег синдикалног пораза је усвајање измена закона о раду и немоћ синдиката да се на један озбиљан и квалитетан начин супротставе притиску крупног капитала.  Због таквог односа међу синдикатима највише су добили послодавци, а изгубили радници који су очекивали много више од својих синдикалних вођа и њиховог међусобног анимозитета, неприхватања сопствене одговорности за фактичко стање и сталне критике према чланству да је незаинтересовано за синдикална питања.

Када је у питању Закон о штрајку, Удружени синдикати Србије „Слога“ сматрају да он мора да одговори притисцима оних који би хтели да наметну профит као једини аргумент. Он мора бити усклађен са решењима из развијенијих земљама ЕУ и да као такав буде крајњи инструмент за отпочињање преговора између послодаваца и радника у условима где је немогуће преговарати, а никако само полуга за сламање радничког незадовољства.

Држава, а пре свега владајућа структура мора да зна да се добрим  законима обезбеђује достојанство, како државе тако и грађана, у једном отвореном  налету неолибералног тржишта и могућности да се од Србије ствара држава сиромаштва са најнижом ценом рада у Европи.

Председник УСС Слога

Жељко Веселиновић

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top