Home » OBAVEŠTENJA » Sloga počinje sa protestima
Sloga počinje sa protestima

Sloga počinje sa protestima

Beograd, 16. oktobar 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ tokom naredne nedelje počinju sa građansko – sindikalnim protestima po Srbiji, a prvi u nizu planiranih biće ispred fabrike italijanskog proizvođača obuće „Geox“ u Vranju, u četvrtak 20. oktobra 2016. godine sa početkom u 12 časova.

Cilj okupljanja je podrška na bazi solidarnosti sa otpuštenim radnicama „Geoxa“ i ohrabrivanje zaposlenih da imaju pravo na sindikalno udruživanje i zakonsko pravo na pobunu i štrajk kada su im prava po bilo kom osnovu ugrožena.

Sledeći protest biće ispred južnokorejske kompanije „Jura“u Nišu, koja je postala simbol zlostavljanja radnika, ali i nemoći države i njenih institucija da se tome suprotstavi.

Zašto protesti? Srbija danas nije socijalna država, niti su vidljive jasne namere vlasti da to želi da bude, budući da se godinama unazad, a i sada sprovodi katastrofalna ekonomska politika privlačenja stranih investitora sa zapošljavanjem jeftine manuelne radne snage, uz ugovore o radu na određeno, plate za minimalac , ali zato sa izdašnim subvencijama države kojima se zadužuju svi građani Srbije.

Socijalni dijalog u Srbiji je mrtav, a glumatanja nekavih „pregovora i dogovora“ u Socijalno-ekonomskom savetu Srbije za većinu obespravljenih radnika odavno predstavlja farsu, jer im je sve gore, ali zato je poslodavcima i sindikalcima koji u toj instituciji sede sve bolje.

Uduženi sindikati Srbije „Sloga“ su stanovišta da je celokupnom radništvu Srbije hitno neophodna potrebna promena sadašnje politike sindikalnog delovanja i prelazak sa pasivnog „glumatanja socijalnog dijaloga“ na legitimno proaktivno suprotstavljanje onima koji krše osnovna prava zaposlenih, organizovanjem protesta i podsticanjem štrajkova kao autentičnog izvornog oblika sindikalne borbe, uz građenje sveopšte radničko – građanske solidarnosti sa svima koji u Srbiji teže stvaranju socijalne i pravno uređene odgovorne države.

 

Informativna služba

 

 

….

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top