Home » OBAVEŠTENJA » Sloga održala protest ispred Geoksa u Vranju

Sloga održala protest ispred Geoksa u Vranju

Vranje – Beograd, 20. oktobar 2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ održali su danas protest u Vranju ispred italijanske fabrike obuće „Geoks“ uz slogan “Radnik nije rob“, zbog konstantnog kršenja prava i položaja zaposlenih u toj ali i drugim kompanijama koje subvencioniše država.

capture

Na protestu su govorili predsednik Udruženih sindikata “Sloga“ Željko Veselinović, potpredsednik Vladimir Radosavljević, otpuštena radnica “Geoksa“ Gabrijela Krstić, Vladimir Davidović, predstavnik SKOJ-a i drugi.

Odabrali smo fabriku Geoks kao jedan od primera u kojoj odnos prema zaposlenima nije onakav kako propisuju zakoni ove zemlje, rekao je okupljenima Vladimir Radosavljević potpredsednik  Sloge.

1

– Ovo je primer jedne od firmi koja je dobila velike subvencije države, a u kojoj se poslovodstvo prema radnicima odnosi na vrlo nekorektan način. Po svedočenju ljudi iz same firme koji su se nama obratili za zaštitu,  tu se sprovodi svakodnevni mobing i  razne vrste torture. Ovo je naš pokušaj da pokažemo radnicima u Srbiji da ne trebaju da se plaše, da imaju svoja prava, da za to pravo moraju biti spremni da se bore, a mi smo uvek tu da im u toj borbi pomognemo i da ih predvodimo, kazao je Radosavljević

Prisutnima se zatim obratila Gabrijela Krstić, otpuštena radnica “Geoksa“ koja je ispričala kako je dobila otkaz nakon što je javno izrazila nezadovoljstvo zbog prekovremenog rada.

 

2

– Niko neće smeti javno da kaže kao ja kako se krše zakoni o radu, kao što sam ja rekla menadžmentu i dobila otkaz – rekla je Krstićeva.

Predstavnik SKOJ-a Vladimir Davidović kazao je da su ta fabrika, a i druge investicije koje niču najobičniji koncenracioni logori za radničku klasu Srbije, budući da se radi za minimalac, i ne samo to, kako je rekao „već ih muče, ponižavaju, vređaju njihovu inteligenciju“.

3

Davidović je na kraju govora okupljene pozvao na  širu društvenu solidarnost da bi se protest čuo.

Skup je zatvorio predsednik „Sloge“ Željko Veselinović koji je istakao da okupljanje nije zamišljeno kao veliki protest, već kao performans i početak kampanje koju će sindikat voditi protiv svih kompanija u Srbiji koje se prema radnicima ponašaju robovlasnički.

4

Veselinović je rekao da je razočaran odzivom Vranjanaca što se nisu pokazali dostojnim da daju podršku svojim sugrađanima, i zato što nisu svesni da u njihovom gradu postoji kompanija u kojoj se u 21. veku radnici tretiraju kao robovi, teraju da nose pelene, nazivaju brojevima, a ne imenima.

– Svi znamo da su se brojevima nazivali logoraši u koncentracionim logorima, a to imamo ovde u Geoksu, rekao je on.

Čelnik  Sloge je okupljene opomenuo i na veliku prisutnost radnika privatnog obezbeđenja.

– Doveli su privatno obezbeđenje da ispada kao da smo mi neki huligani koji hoće da upadnu u fabriku. Nećemo da upadnemo u fabriku, ali ja obećavam ispred inicijative „Radnik nije rob“ da ću ih ukoliko budem izabran za predsednika – sve takve isterati iz zemlje. Sve one koji zaposlene teraju da nose pelene, tuku, maltretiraju i šikaniraju.

Veselinović je zatim kazao da Geoks nije jedina firma, da je od nje još gora „Jura“ i najavio poseban protest ispred te korporacije.

Ispred „Jure“ pravićemo poseban miting da pokažemo građanima Srbije da u ovoj zemlji postoje firme koje od države dobijaju 10, 15 ili  20 hiljada evra, a da zaposlenima daju minimalac i tretiraju ih kao robove.

– Imamo premijera koji ode u Juru i tvrdi da radnici ne nose pelene. A kako on zna da ne nose pelene, da li ih je terao da skinu pantalone , proveravao i video. Premijer štiti Juru,  a nije pitao te poslodavce zašto im radnici kleče na video snimku koji kruži ovih dana.

Veselinović  je na kraju pozvao sve građane Srbije, posebno Beograđane da bojkotoju i ne kupuju obuću Geoksa čiji par cipela vredi koliko mesečna zarada radnika.

6

Nakon govora, on je hteo da simbolično preda paket pelena rukovodstvu Geoksa, ali je sprečen od strane privatnog obezbeđenja koje je unajmila ta firma i koja je na 50 metara od prijavnice postavila svoj kordon, nakon čega ih je Veselinović bacio visoko iznad njihovih glava u pravcu kapije,  uz bakljadu koju su priredili aktivisti Sloge.

capture

Poznati vranjski slikar Svetislav Stojanović Kajzer izveo je umetnički performans. On je na improvizovanom štandu čistio cipele.

Protest je obezbeđivalo 20-ak policajaca koji su mirno posmatrali skup.

Informativna služba

 

 U nastavku pogledajte video sa današnjeg skupa

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content