Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: OBJAVITI PREDLOG NACRTA ZAKONA O RADU
SLOGA: OBJAVITI PREDLOG NACRTA ZAKONA O RADU

SLOGA: OBJAVITI PREDLOG NACRTA ZAKONA O RADU

Beograd, 11. maj 2014. –  Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ zahtevaju i traže od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da u ponedeljak na svom veb sajtu javno prezentuju i postave Predlog nacrta Zakona o radu koji je u petak podeljen članovima radne grupe, kako bi se i ostali relevantni sindikati i javnost upoznali sa tekstom radne verzije Nacrta zakona koji je pripremilo to Ministarstvo i dali svoje primedbe i sugestije.

S druge strane, potpuno je neverovatno da je Predlog zakona tek sada podeljen članovima radne grupe, pa se opravdano pitamo, a verujemo i javnost: čemu ova farsa od dosadašnjeg pregovaranja, o čemu su do sada u poslednja dva meseca pregovarali kada osnovni i polazni nacrt zakona nije bio na stolu?

Javnost ima prava da zna o čemu se tu pregovara, šta to nudi država radnicima i u kom pravcu se kreće nacionalno radno zakonodavstvo.  Donošenje zakona predstavlja Ustavnu kategoriju prava građana na učešće u demokratskim procesima!

Insistirati na tome da se zakon što brže donese, sa ovakvim anomalijama u njegovom donošenju i bez uvida javnosti u pregovarački proces, nedvosmisleno ukazuje da on ovoga puta neće biti predmet javne rasprave, već jednostrane odluke vlasti koja je rešila da sve zakone donese na način na koji on isključivo odgovara njima, a to je po hitnom postupku!

Država koja se javno deklariše da teži pristupanju EU, mora da vodi računa o demokratskim procesima koji prate donošenje svih zakona, jer svaki zakon koji se donosi bez ozbiljne rasprave u javnosti je oktroisani zakon i put kao autokratiji sa nesagledivim posledicama po narod i celo društvo.

Podsećamo, Radnu grupu za izradu novog zakona o radu pored predstavnika Ministarstva rada čine predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS „Nezavisnost“, Unija poslodavaca Srbije i Privredne komore Srbije koja im se priključila u petak kao punopravni član.

INFORMATIVNA SLUŽBA

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top