Home » OBAVEŠTENJA » PUNO RADA ZA MALO PARA

PUNO RADA ZA MALO PARA

Prosveta i zdravstvo, dve oblasti od  vitalnog značaja za državu, do sada nisu imali razloga da se bune jer su im plate bile daleko ispod cenzusa za oporezivanje. Uskoro će im se mnogo rada isplaćivati umanjenom „crkavicom“, pa će, svakako, negodovati.   

U sindikatu “Sloga“ očekuju dogovor sa ostalim sindikatima zdravstva i zajedničku akciju. Po rečima Predraga Đurića, predsednika USS “Sloga“  Doma zdravlja  Kragujevac, zarade lekara i medicinskih tehničara u Domu zdravlja još su manje nego u Kliničkom centru. Tehničari svakog meseca dobijaju oko 35.000 dinara, dok je plata doktora 60.000 dinara.

pdj-Ako je tačno da postoje javne službe u kojima se radi nekoliko sati,to za zdravstvo ne važi. Većina radnika u zdravstvu radi preko svojih mogućnosti, a lična primanja su im, u odnosu na uloženi trud i stručnu osposobljenost, izuzetno niska. Dodatno smanjenje i ovako niskih zarada, izazvalo bi ogromno nezadovoljstvo i dalji odliv stručnih kadrova, kako lekara, tako i srednjeg medicinskog osoblja. Jedino rešenje za uštedu je da se ukinu nepostojeća radna mesta u administraciji, a ne da se uzima novac od onih koji zaista rade da bi se plaćali neradnici. Zato verujem da ćemo postići dogovor sa ostalim sindikatima i reagovati čim vidimo šta nam je Vlada pripremila, kaže predsednik sindikata “Sloga“.

Ne očekuju, kaže Đurić, ništa dobro jer je Vlada odlukom da sastanči na Međunarodni praznik rada, dan kada se u celom svetu praznuje radnička borba, najslikovitije pokazala koliko joj stalo do prava zaposlenih.

Izvor: Kragujevačke novine; Informativna služba USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

2 comments

  1. Podržavam gospodina u ovoj njegovoj izjavi. Sem jedne stvari, a to je da su plate tehničara u DZ manje nego tehničara u KC… Kamo sreće da svako bude plaćen za onaj posao koji radi i zašta je odgovoran. Ali i tada će neki kukati kako imaju manju platu od tamo nekog, nažalost…

  2. A sta je sa nemedicinskim radnicima,i oni su ljudi.Rade za bedne plate,i nemaju nikakvu zastitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content