Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI JE NACIONALNO BOGATSTVO

SLOGA: DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI JE NACIONALNO BOGATSTVO

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom 8. maja, Svetskog dana Crvenog krsta, oganizacije motivatora dobrovoljnog davanja krvi, koriste priliku da apeluju na kreatore Zakona o radu da ne ukidaju odredbu, ili smanjuju dosadašnja prava kojom dobrovoljnim davaocima krvi od poslodavca slede plaćeni radni dani kao satisfakcija za ovaj humani gest.

Sve češće se u javnosti mogu čuti primedbe iz poslodavačkih udruženja da radnici imaju previše prava po raznim osnovama iz sadašnjeg Zakona o radu koje mora da plaća poslodavac, a jedan od mogućih stavki za izmenu je i dobrovoljno davanje krvi.

Smatramo da bi dosadašnji princip po kojem radnici dobijaju dva plaćena, a negde i tri slobodna dana po kolektivnom ugovoru, trebalo da ostanu, ili da se čak povećaju u preduzećima i firmama koje uspešno posluju, kao humani gest od opšteg društvenog značaja za svaku zemlju i koje predstavlja njeno nacionalno bogatstvo u promovisanju ljudske dobrobiti i čovekoljublja u kojoj učestvuju i poslodavci i radnici.

Na ovaj način, ali i kroz sve druge vidove pomoći svi zajedno učestvujemo u radu ove itekako neophodne humanitarne organizacije kao što je Crveni krst.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“  povodom Svetskog dana Crvenog krsta pozivaju svoje članstvo  da se u narednoj nedelji što više odazovu dobrovoljnim akcijama davanja krvi u svim preduzećima i gradovima u kojem imaju članstvo.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content