Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: DA LI JE SLEDEĆI KORAK DOBROVOLJNO ODRICANJE OD PLATE?
SLOGA: DA LI JE SLEDEĆI KORAK DOBROVOLJNO ODRICANJE OD PLATE?

SLOGA: DA LI JE SLEDEĆI KORAK DOBROVOLJNO ODRICANJE OD PLATE?

Beograd, 7. maj 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju način na koji je Vlada Srbije rešila da smanji troškove budžeta ukidanjem dnevnica na sugerisanoj dobrovoljnosti potpisivanjem “izjave” o odricanju prava na dnevnicu za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu, zahtevamo da se odmah povuku i da se isključivo zakonski reši pitanje – ko sve treba da prima dnevnice i koliko?

Naime, od zaposlenih u ministarstvima se zahteva da dobrovoljno potpišu blanko “izjave” o odricanju prava na dnevnicu za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu, što je protivno zakonu, jer se ovim sugeriše i nameće silom princip dobrovoljnosti.

Svesni smo zloupotreba koje su se događale u predhodnom periodu sa dnevnicama i smatramo da  to pitanje treba regulisati na drugi način, pre svega zakonski, ali ne na takozvanim dobrovoljnim izjavama, jer se nakon ovoga opravdano bojimo da je ovo probni balon za kršenje drugih prava, odnosno, da će sledeći korak biti primoravanje zaposlenih na dobrovoljno odricanje od plata ili dela mesečne zarade.

Potpisivanje “Izjava” u ovoj formi vidimo kao  mobingovanje zaposlenih pomoću straha, koji u očaju da ne izgube posao i ne budu na meti predpostavljenih pristaju na sve, svesni da posle sopstvene potpisane izjave neće moći da ostvare putem suda svoja nekada opravdana prava koja im se krše.

Sa druge strane opravdano sumnjamo da će ovakve izjave potpisivati ministri, poslanici, guverneri i državni predstavnici Srbije u raznim evropskim institucijama i komisijama za pristup EU, a dvostruki aršini su već uočljivi nedavnom jednoglasnom odlukom Administrativnog odbora Skupštine da neki poslanici i članovi Izborne komisije mogu pored osnovne da obavljaju još jednu javnu funkciju.

INFORMATIVNA SLUŽBA

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top