Home » OBAVEŠTENJA » Sloga i njeni sindikati podržavaju zahteve i protest Vojnog sindikata

Sloga i njeni sindikati podržavaju zahteve i protest Vojnog sindikata

Beograd, 20.11.2016.- Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Sindikat „Sloga VMA“ i Sindikat „Sloga Ministarstvo odbrane“ u potpunosti  podržavaju zahteve svijih kolega iz reprezentativnog Vojnog sindikata za poboljšanjem materijalnog, socijalnog i profesionalnog statusa svih zaposlenih u sistemu odbrane, kao i protest koji je taj sindikat zakazao za 27. novembar.

Iako po zakonu nemaju nemaju pravo na obustavu rada poput ostalih sindikata, sindikalno udruživanje u Vojsci Srbije je osnov za stupanje u pregovore sa poslodavcem i zaključenjem kolektivnog ugovora, pa samim tim ne vidimo razlog za bilo kakvu „nervozu“ koja se ovih dana stvara povodom opravdanih zahteva Vojnog sindikata i organizovanja javnog protesta pred Vladom Srbije.

Želimo javnost, ali pre svega Vladu Srbije, resornog ministra i premijera da podsetimo da protest nije što i obustava rada, kao i na ono šta su govorili i čime su pravdali izmenu Zakona o radu 2014. godine, ističući da će sve ono šta nije definisano zakonom, a tiče se materijalnog i socijalnog statusa zaposlenih moći da se definiše kolektivnim ugovorom.

Otkud sad promena te politike, ili je sve to bila samo farsa kako bi se zakon što pre usvojio, a sindikalno udruživanje svelo na margine?

Smatramo da i zaposleni u Vojsci Srbije imaju pravo na kolektivni ugovor i jasno definisanje svojih prava i obaveza na isti način kao i u drugim ministarstvima, te pozivamo ministra Đorđevića da u saradnji sa Ministarstvom finansija i ključnim ljudima Vlade, umesto negiranja činjenica da postoje problemi, što hitnije sa sindikatima započne rad na poboljšanju materijalnog i svakog drugog statusa zaposlenih u njegovom resoru.

 

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*