Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Dan žena sve više gubi na svom značenju
Sloga: Dan žena sve više gubi na svom značenju

Sloga: Dan žena sve više gubi na svom značenju

Beograd, 07.03.2017. – Međunarodni dan žena, nastao kao tekovina istorijske borbe za rodnu ravnopravnost, iz godine u godinu sve više gubi na svom značenju i prerasta u globalni dan svečanih reči, olako datih obećanja i neiskrenih parola o slobodi i jednakosti.

Umesto da se ozbiljno pristupi analizi sadašnjeg i budućeg položaja žena, što je od nacionalnog interesa države, u Srbiji se zarad interesa krupnog kapitala kroz zakone koji se donose u njihovom interesu sve više dopušta jačanje rodne segregacije.

Ona je izražena u tome da se većini žena u Srbiji ekonomska beda pogoršala.

To je vidljivo u njihovom položaju pri zapošljavanju, lošim uslovima rada, nižim zaradama u odnosu na muškarce, odnosu same države prema materinstvu i starosnoj granici za odlazak u penziju.

Posebno je zabrinjavajuće da se najviši stepen neravnopravnosti žena sve više oseća u braku i porodici, gde one zbog ekonomske zavisnosti postaju žrtve nasilja kao produkta narastajućeg siromaštva u društvu.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nastaviće svoju borbu u pravcu jačanja što boljeg položaja žena kao radnica, insistirati na izmeni Zakona o radu, Zakona o PIO i oslobađanja od tradicionalnih konzervativnih shvatanja i predrasuda, kao i priznavanje ličnog rada žene u porodici kao društvenog.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top