Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: AKCIJA „GROM“ I ZA NESAVESNE POSLODAVCE
SLOGA: AKCIJA „GROM“ I ZA NESAVESNE POSLODAVCE

SLOGA: AKCIJA „GROM“ I ZA NESAVESNE POSLODAVCE

Beograd, 22. januar 2014. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, pozdravljaju povratak srpskih radnika iz Sočija i sve dosadašnje napore države, posebno Ministarstva spoljnih poslova, ambasade i konzula na rešavanju problema srpskih  radnika  u Rusiji. Posebno smo zadovoljni  na iskazanoj solidarnosti i empatiji prema osamnaestorici radnika iz BIH koji su doputovali zajedno sa našim radnicima.

Akcijom "Grom" protiv sive ekonomije i nesavesnih posladavaca.

Akcijom „Grom“ protiv sive ekonomije i nesavesnih posladavaca.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, uprkos problemu, vide i pozitivne znakove promena društvene odgovornosti.  Za nas je važno da se ovim konkretnim slučajem pokrenula javna diskusija u društvu koja mora imati trajni karakter.

Država je na ovom problemu adekvatno reagovala, iako je najviše odgovorna za njeno loše stanje . U periodu kada je ekonomska budućnost  države sve neizvesnija i kada se moraju učiniti dodatni napori da se ovakva dešavanja u budućnosti spreče i svedu na minimum, ovo vidimo  kao prvi pozitivan korak na tom polju i na tome se sada ne sme stati.

Naprotiv, država mora još jače da reaguje i na unutrašnjem planu, jačanjem institucija zaštite radnika i njihovih prava, efikasnijom i strožijom kontrolom poslodavaca i adekvatnim i oštrim sankcionisanjem svih onih  koji im ta prava ruše i uskraćuju.

„Kao i u sferi borbe protiv kriminala, nama je potreban “Grom” u sferi rada. Država mora povesti odlučnu akciju protiv sive ekonomije i protiv poslodavaca koji ne prijavljuju radnike i ne isplaćuju zarade.  Ako od sveta rada zahtevate kompromis u reformama kojim bi se pokrenulo društvo i ekonomija, onda im morate dati i garanciju da će biti zaštićeni!”, kaže Željko Veselinović, predsednik Sloge.

Do istinskih promena može se doći samo uz jačanje svesti o neophodnosti izgradnje samostalnih i nezavisnih i institucija pravde, uz maksimalno više edukacije građana i njihovih prava.Uvereni smo da promene moraju doći i biće to dug proces, a Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su spremni da se uključe u sve konkretne napore kojim bi se gradilo socijalno odgovorno društvo u interesu najvećeg broja građana Srbije koji to s pravom očekuju.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top