Home » OBAVEŠTENJA » Skandal i cinizam Ministarstva spoljnih poslova

Skandal i cinizam Ministarstva spoljnih poslova

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” sa opštom nevericom i zaprepašćenjem su primili vest da je Ministartvo spoljnih poslova Srbije, počasnom konzulu Narodne Republike Bangladeš u Srbiji, Davoru Brečiću, uručilo “egzekvaturu”, službeni akt kojim se odobrava njegovo obavljanje raznih konzularnih funkcija u Srbiji.

Ovo smatramo skandalom i aktom najvećeg cinizma koju su predstavnici aktuelne vlasti mogli da urade svojim građanima, radnicima od  čijeg rada i grbače žive.

Davor Brečić je, niko drugi nego bivši direktor firme za proizvodnju tekstila “Pretty sweaters group” iz Sombora, investitora iz Bangladeša koji je dobio državne subvencije i odmah propao, uprkos obećanjima da će zaposliti vše od 1.000 Somboraca sa platom 20 odsto većom od minimalca i 14 miliona evra investicija u naredne tri godine.

I ne samo to, firma je 2018. godine blokirana sa dugom od devet miliona dinara, a radnici kojih je u jednom momentu bilo maksimalno 200, dobili su otkaze, dok je im kompanija ostala dužna od tri do pet plata.

–  Umesto da gospodin Brečić krivično odgovara, jer je bio na čelu kompanije koja je ojadila državu i radnike, on se danas “unapređuje” uz konstataciju pomoćnice ministra za konzularne poslove Vere Vukićević da će njegova egzekvatura  doprineti “dodatnom unapređenju konzularnih, ali i ukupnih odnosa dve zemlje”. Da nije tužno, bilo bi smešno, jer ovako nešto se može naći samo u delu velikana srpske satire, Radoja Domanovića, budući da ovaj čin “egzekvature”  ima sve forme njegove “Stradije”, ogledala današnje izobličene političke stvarnosti Srbije, kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i kandidat za narodnog poslanika na listi „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

 Informativna služba

 

U nastavku link ka sajtu MIP-a https://mfa.rs/lat/mediji/vesti/urucena-egzekvatura-pocasnom-konzulu-bangladesa-u-srbiji

A šta je o Davoru Brečiću pisao radnik.rs, sajt o kršenju prava radnika https://www.radnik.rs/2018/09/bangladeski-investitor-u-problemima-radnicima-kasne-plate/

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*