Home » OBAVEŠTENJA » Sindikat Sloga: NAJOŠTRIJA OSUDA direktorke hanskog Doma zdravlja
Sindikat Sloga: NAJOŠTRIJA OSUDA direktorke hanskog Doma zdravlja

Sindikat Sloga: NAJOŠTRIJA OSUDA direktorke hanskog Doma zdravlja

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite (USSS) u svom saopštnju za javnost najoštrije osuđuju samovolju dr Kristine Petrović, direktorke Doma zdravlja Vladičin Han i zamenika dr Donče Vladana koji su se, kao se kaže u saopštenju, “oglušili o naredbu Ministarstva zdravlja broj 112-01-404/2020-02 od 26. marta 2020. godine”.

U saopštenju se objašnjava da je Ministarstvo zdravlja dostavilo pomenutu naredbu svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika (doktora medicine i medicinskih sestara – tehničara) po HITNOM postupku.

– Naredbom je jasno precizirano da radi suzbijanja i sprečavanja širenja korona virusa i zaštite stanovništva od te bolesti u vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova prime u radni odnos na neodređeno vreme neophodne zdravstvene radnike. Nikom nije jasno zbog čega neki direktori i dalje nisu postupili po ovom nalogu iako se zna da u jednom broju tih zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme, kao i veliki broj volontera. Jedna od tih zdravstvenih ustanova je i Dom zdravlja Vladičin Han. Svi ti zdravstveni radnici su radili pre proglašenja vanrednog stanja, što znači da su i tada bili neophodni za pružanje zdravstvene zaštite – kaže se u saopštenju.

USSS je pozvao Ministarstvo zdravlja da još jednom opomene one direktore koji to nisu učinili da prime u radni odnos sve zdravstvene radnike koji su potrebni, jer “kada se svi u svetu bore da imaju što veći broj zdravstvenih radnika pojedinci svojom samovoljom ili zbog njima znanog interesa ne žele da rade svoj posao u interesu čitave zajednice”.

Sindikat je takođe pozvao sve one direktore koji nisu postupili u skladu sa pomenutom naredbom da to što pre učine, jer će u suprotnom “posledice po zdravstveni sistem biti nesagledive”.

– Od kada je USSS – sindikat zdravstva i socijalne zaštite obavestili javnost da jedan broj direktora ne postupa u skladu sa naredbom, više stotina naših kolega je zasnovalo radni odnos na neodređeno vreme, a samo u KC Kragujevac njih 245 je dobilo posao. USSS u narednom periodu će se obratiti nadležnim institucijama i obavestiti ih o samovolji pojedinaca. Tamo gde se proceni da ima elemenata krivične ili bilo kakve druge odgovornosti, obratićemo se nadležnim tužilaštvima – kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik sindikata Predrag Đurić.

 

Izvor: infovranjske.rs

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top