Home » OBAVEŠTENJA » Sastanak „Sloge“ sa ministrom odbrane i njegovim saradnicima

Sastanak „Sloge“ sa ministrom odbrane i njegovim saradnicima

Beograd, 19.12.2016. – Predstavnici Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ razgovarali su danas sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i njegovim saradnicima, a tema razgovora je bila aktuelna situacija u vojnom zdravstvu koja je primarna ciljna grupa sindikata „Sloga“ čiji su većinski članovi zaposleni u vojnom zdravstvu i Vojnomedicinskoj akademiji.

Dragan Motić, predstavnik vojnog sindikata u okviru sindikata „Sloga“ koji je podržao nedavne proteste Vojnog sindikata , rekao je da „smo svi pomalo krivi, i sindikati  i ministarstvo, što se protest desio.

On je upitao da li je trebalo da dođe do protesta da bi se dijalog uspostavio sa sindikatima, budući da su sindikati nailazili na zid i nerazumevanje poslodavca.

– Nije trebalo da dođe do protesta ali došlo je, sada moramo dalje, rekao je Motić.

Ministar Đorđević je tokom sastanka odgovorio na pitanja predstavnika sindikata „Sloga“, posebno ističući planove za reorganizaciju vojnog zdravstva.

– Osnaživanje polikliničkog lečenja, objedinjavanje nabavki i stvaranje okvirnih ugovora, prelazak Medicinskog fakulteta VMA u Univerzitet odbrane, kao i formiranje posebnog radnog vremena lekara za lečenje naših pripadnika, samo su neke od planiranih promena koje imaju za cilj bolju i efikasniju zdravstvenu zaštitu pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, istakao je ministar Đorđević.

Na pitanja sindikata da li će biti otpuštanja zaposlenih, ministar Đorđević je naglasio da ih neće biti u vojnom zdravstvu, niti smanjivanja postojećih kapaciteta.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović  istakao je potrebu za dijalogom i rekao da je ovakav razgovor koristan radi objektivnog informisanja članstva sindikata.

Veselinović  je i posebno naglasio da Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ i on podržavaju  sve proteste radnika u Srbiji kojima su ugrožena prava i da će sindikat  nastaviti sa takvom praksom.

Jedna od tema razgovora bila je i mogućnost potpisivanja kolektivnog ugovora za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, budući  da je za svaki sindikat to pitanje veoma važno.

Ministar Đorđević je rekao da se on uvek  zalagao  za poboljšanje materijalnog statusa svih zaposlenih i da podržava svaki predlog koji ima isti cilj, ali da uvek treba imati na umu šta zaposleni dobijaju a šta gube potpisivanjem kolektivnog ugovora i da u tim pregovorima, sve strane treba da budu potpuno otvorene i transparentne.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*