Home » OBAVEŠTENJA » SAOPŠTENJE JEDINSTVENOG SINDIKATA SLOGA FAP

SAOPŠTENJE JEDINSTVENOG SINDIKATA SLOGA FAP

Priboj, 4. mart 2015. — Zbog neizdrživog stanja koje ozbiljno ugrožava biološki opstanak radnika i njihovih porodica, danas je u FAP-u održan protest radnika sa početkom u minut do 12.

Capture2

Odlukom Generalnog direktora pozvani akcionari kao i predstavnici medija su bili sprečeni da prisustvuju zboru na kojem je bilo oko 500 radnika, što čini 2/3 od ukupnog broja zaposlenih. Dajući podršku Vladi i pozdravljajući uložene napore da se reši sudbina FAP-a, radnici su izneli i niz primedbi s obzirom na to da je prošlo tačno godinu dana od kada je obećan početak rešavanja problema zaposlenih.

Na zboru je donet zaključak da se Vladi RS uputi otvoreno pismo sa zahtevom da ispuni dato obećanje o rešavanju problema zapošljavanja 600 radnika a da preostalim radnicima obezbedi socijalni program koji nije lošiji od prethodnog. Informacije po ovom pitanju očekuju se do 4.aprila 2015.godine.

Zbog nezadovoljstva radnika načinom na koji zastupa njihove interese , na zboru je takođe izglasana odluka da se uskrati poverenje samoproklamovanom predstavniku radnika Miloradu Dragašu i uputi zahtev Vladi RS za njegovu smenu u tenderskoj komisiji i to najkasnije do 25. marta. Svako njegovo eventualno pojavljivanje u javnosti je isključivo u lično ime i ni u kom slučaju ne može predstavljati radnike.

Sa 3 glasa protiv i 1 uzdržanim izabran je novi predstavnik radnika-Zoran Stanić.

Usled nejasnog načina obračuna prinadležnosti zbog čega se odnos isplaćivanih iznosa u mesecu januaru kreće u odnosu od 1 dinar prema fantastičnih 200 000, radnici su iskazali veliko nezadovoljstvo i gnev i za sve optužili bahato rukovodstvo.

Capture

Predstavnici medija ostali pred kapijom

Ovim putem se izvinjavamo zainteresovanim akcionarima kojima, ne našom krivicom, nije dozvoljen ulazak u krug fabrike uz obrazloženje da su to unutrašnje stvari preduzeća(????). Kako mali akcinari imaju u privatnom vlasništvu 13,5% akcija, mi ostajemo istrajni da odbranimo zajedničke interese i o tome ćemo javnost uredno obaveštavati.Ukoliko ne dobijemo željene odgovore u roku protest će biti ponovo najavljen za mesec dana.

Na kraju je odlučeno da se autoru emisije SAT, Mirku Alviroviću uputi otvoreno pismo u znak protesta zbog emisije u kojoj kojoj je na tendenciozan način prikazano stanje u FAP-u i to u trenutku kada je Vlada RS raspisala tender za prodaju. Posebno ogorčenje izazvala je konstatacija pomenutog autora da sami radnici delimično snose odgovornost za ovakvu situaciju i da sudbina fabrike praktično zavisi od njih samih, izostavljajući pri tome podatak da najveći deo tih istih radnika, odlukom Rukovodstva, nije ni mogao mesecima da uđe u fabrički krug.

PREDSEDNIK
PETAR PETROVIĆ

SAOPŠTENJE JEDINSTVENOG SINDIKATA SLOGA FAP –  PDF

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Lepo Vam odgovori premijer.Hocete posao,plate,hleb.E pa ne moze tako drugovi.Hocete sve to,a da pritom trazite ispunjenje obecanja.Nemojte da nervirate premijera drugovi iz FAP a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content