Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ: Obezbediti investicije za modernizaciju proizvodnje u Železari

VESELINOVIĆ: Obezbediti investicije za modernizaciju proizvodnje u Železari

Beograd, 6. mart 2015. ( Izvor – Radio Beograd, Vesti u 9.) — Danas u 17 časova ističe rok do kojeg zainteresovane domaće i strane kompanije mogu da se prijave na javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta koji bi upravljao Železarom Smederevo.

Prema ovonedeljnim izjavama iz Vlade do sada se prijavilo četiri do pet kompanija. Uslov je da budući menadžement čeličani omogući oporavak do privatizacije i to pod punim nadzorom Srbije kao vlasnika kapitala. Predviđeno je da Železaru vodi 12 direktora, od koji se očekuje da obezbede proizvodnju na dnevnom nivou, ne manjem od milion i po tona čelika godišnje,kao i obezbeđivanje novih tržišta za prodaju njenih proizvoda.

Savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija rekao je da svetska praksa odavno poznaje situacije u kojima se profesionalna uprava angažuje da vodi neko preduzeće i naglasio da bi bilo najbolje da se priča o Železari nastavi u okvirima te prakse.

-Posao se obezbeđuje firmi sa referencama, koja onda postavlja svoje ljude ne pitajući klijenta, a zatim se naplaćuje isključivo iz dela profita koje ona ostvari. Vrlo je teško očekivati takav aranžman u situaciji kad tržište ne dozvoljava Železari da stvori profit, ističe Bušatlija.

On se, međutim, pribojava i da bi angažovanje profesionalne uprave u Srbiji na primeru Železare moglo da dobije sasvim drugo značenje.

-Iz Vlade dolaze takvi glasovi da će se mešati u upravljanje, a to su neki modeli koji nisu pokazali rezultate. Prosto bih rekao da se upravljanje mora depolizovati. Naš menadžment ili inostrani samostalno je odgovoran za ono šta se radi, ocenjuje Bušatlija.

Ko god bude upravljao Železarom najvažnije je da se obezbede investicije za modernizaciju proizvodnje, rekao je za „Radio Beograd“ predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

– To podrazumeva izradu nove linije za pocinkovani i galvanizovani lim, što znači da bi Železara mogla da proizvodi limove visokog kvaliteta, a do tog prelaznog perioda i da radi neke dimenzije koje nisu polularne za rad u nekim drugim čeličanama, poput širokih i debelih čelika, s obzirom da prilično habaju opremu, kaže Veselinović i dodaje da je potražnja za tim čelicima velika i da kupaca ima.

Čelnik Sloge ističe i da bi primarni deo mogao da ostane u vlasništvu države, tako da bi eventualno moglo da se napravi sporazum između kupca koji bi kupio polovinu fabrike i uposlio drugi deo.

-To je već viđeno u Makedoniji, gde je podelom došlo do lakše privatizacije, a država se rasteretila manjim brojem zaposlenih.

Posao u Železari danas ima 5300 radnika, a poređenja radi, 2001. godine bilo ih je oko 15000.

 

Informativna služba

 

Više i detaljnije o ovoj temi možete poslušati u prilogu…

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*