Home » БЛОГ » РЕАГОВАЊЕ Аутор: Жељко Веселиновић
РЕАГОВАЊЕ  Аутор: Жељко Веселиновић

РЕАГОВАЊЕ Аутор: Жељко Веселиновић

Закон о раду као „Пантелијин тестамент“

Поводом разговора са Кори Удовички („Нови закон о раду већ изгласан на изборима“, Данас, 3. јул 2014

Избегавањем организовања јавне расправе о изменама Закона о раду не крши се само демократска процедура већ власт показује неспремност да се суочи са критикама да он није добар. Најава министарке државне управе Кори Удовички у интервјуу у вашем листу, („Нови закон о раду већ изгласан на изборима“, Данас, 3. јул 2014), да неће бити јавне расправе о закону о раду јер је о њему постигнута сагласност кроз изборе није тачна. Грађани јесу гласали за реформе, против системске пљачке и за бољи живот, али никако и за то да се нови закон стави у функцију искључиво крупног капитала и на своју штету.

Представници Владе су очигледно заборавили да је рад на Предлогу измена закона о раду суспендован уочи избора и да је последњег дана јануара формирана потпуно нова радна група која је имала задатак да донесе потпуно нови предлог закона који би након јавне расправе био и усвојен.

Јасније, министар Љајић је тада поручио да је то почетак новог социјалног дијалога који ће резултирати доношењем закона који ће имати велику подршку свих социјалних партнера и нагласио да нема политичке и опште стабилности без договора свих друштвених фактора, а то су и синдикати и послодавци. Пет месеци касније тврди се да је закон о раду изгласан на изборима, док с друге стране синдикати који су учествовали у раду радне групе тврде да више не знају о ком и чијем предлогу данас разговарају и преговарају. Очигледно је да се рад представника владе, затим тзв. репрезентативних синдиката и послодаваца у Радној групи на Закону о раду претворио у националну трагикомедију која све више подсећа на читање „Пантелијиног тестамента“ из Маратонаца, у коме се унапред зна колики ће део друштвеног и државног капитала бити остављен радницима који су га и стварали сопственом муком.

Аутор је председник УСС „Слога“

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/zakon_o_radu_kao_pantelijin_testament.46.html?news_id=284806

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top