Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI RASINSKOG I TOPLIČKOG OKRUGA UZ SLOGU

RADNICI RASINSKOG I TOPLIČKOG OKRUGA UZ SLOGU

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, u sklopu redovnih aktivnosti, 8 i 9 juna obišao je radnike nekoliko preduzeća u Topličkom i Rasinskom okrugu. Veselinović je razgovarao sa njima o svakodnevnim problemima i konkretnim akcijama koje će ovaj sindikat u narednom periodu pokrenuti kao bi se radnici što bolje pripremili a i zaštitili od nadolazećeg predatorskog kapitalizma prisutnog na svakom koraku.

POKRENIMO SRBIJU

U Prokuplju je obišao zaposlene i članove sindikata Sloga – Leoni, fabrike elektrokablova u kojoj je nedavno potpisan kolektivni ugovor i održao sastanak sa odborom sindikata na kome se razmatrala implamntacija ugovora koji je stupio na snagu 1. jula 2013.g.

Tom prilikom su članovi Odbora informisali Veselinovića o pokušaju, onosno nameri ove nemačke kompanije da ne dozvoli sindikatima da se u sklopu svojih redovnih sindikalnih aktivnosti bave nabavkama i povoljnostima što direktno na samom startu ugrožava započeti socijalni dijalog.

Nakon obilaska nekoliko manjih prokupačkih preduzeća i razgovora sa radnicima, Veselinović  je obišao i zaposlene u kompaniji Hisar, najpoznatije  srpske fabrike iz Prokuplja za proizvodnju konditorskih proizvoda, kandiranog voća i proizvoda od voća i povrća.

Radnici ove kompanije, koja je od oktobra 2006. godine u većinskom vlasništvu Pionir d.o.o. Beograd, doneli su inicijativu za formiranje sindikata Sloga Hisar i izrazili želju i nameru da se priključe Udruženim sindikatima Srbije „SLOGA“ kao sindikalnoj organizaciji koja jedina ima jasan stav o položaju današnjeg radništva u Srbiji.

Nakon Prokuplja, u utorak je u Kruševcu održan sastanak sa predstavnicima sindikata Trayala, Kupera i 14 oktobra sa kojima se pored problema u njihovim firmama razgovaralo i o inicijativi o formiranju Gradskog odbora Sloge u Kruševcu, kao i Okružnog Rasinskog odbora. Ovim bi se ojačalo sindikalno jezgro u ovom regionu i pojačala efikasnost sindikalnog delovanja i ukrupnjavanja u jednu snažnu sindikalnu pesnicu koja bi uvek na principima međusobne solidarnosti i sloge funkcionisala u korist radnika ovog kraja.

Takođe, da vas izvestimo da je pokrenuta i inicijativa za formiranje sindikata Sloga u preduzećima u Brusu, Kuršumliji i Blacu.

Obilazak predsednika Sloge  preduzećima  u Topličkom i Rasinskom okrugu je redovna periodična poseta radništvu koje Udružani sindikati Srbije „Sloga“,  sprovode u cilju širenja svoje sindikalne mreže.

Za sve je važno, posebno za nas, da su radnici Srbije prepoznali sindikat po meri 21 veka, da žele i hoće da se bore za svoja radnička prava.

Samo zajedno i složno do pobede!

 

Info SLOGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*