Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI POVREĐENI JUČE, DRŽAVA SAOPŠTILA DANAS – KO JE ODGOVARAN?

RADNICI POVREĐENI JUČE, DRŽAVA SAOPŠTILA DANAS – KO JE ODGOVARAN?

Beograd, 13. decembar 2013. – Tri radnika su povređena, od kojih jedan teže u vojnoj fabrici „Krušik“ u Valjevu. Nesreća se dogodila juče, a javnost obaveštena danas. Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pitaju državu – ko posle ovog incidenta u kome su stradali radnici treba da odgovara?

Nakon jučerašnjeg povređivanja troje radnika u vojnoj fabrici  Krušik u Valjevu, oglasio se i naš reprezentativni sindikat USS Sloga – HK Krušik, koji je javno uputio pitanje državi, a posebno ministru odbrane otvoreno pitanje: zašto je javnost  o incidentu saznala tek danas i zbog čega se to krilo?

Tražimo da se javnosti obelodani izveštaj vojne komisije o nedavnoj kontroli u ovoj fabrici  kada su konstatovali nepravilnosti i da ne postoje uslovi za normalan rad u skladu sa merama HTZ zaštite. Tražimo hitno smenu generalnog direktora Jovana Davidovića i preispitivanje dosadašnjeg rada čelnih ljudi fabrike.

Ne pristajemo na odgovor Ministarstva odbrane da su radnici  iskusni u svom poslu i da prilikom incidenta nije pričinjena materijalna šteta, da nema mesta panici, i da u fabrici  „nije došlo do eksplozije“.

Da li treba da se desi neka veća tragedija da bi država adekvatno reagovala na probleme koji već duže vreme pritiskaju ovu nekada prestižnu i jaku fabriku koja je danas u kolapsu, u milionskim dugovima i blokadi. Treba li radnici da strahuju za život odlaskom na posao, a njihove porodice da budu u strahu  – hoće li se živi vratiti kućama?

Materijalna šteta se može sanirati, ljudski životi ne!

Milan Plavšić, predsednik USS Sloga HK Krušik

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*