Home » OBAVEŠTENJA » Radnici novosadskog DES-a od sutra u štrajku

Radnici novosadskog DES-a od sutra u štrajku

Novi Sad – Beograd, 29.07.2018. – Radnici novosadskog DES-a, predvođeni reprezantativnim sindikatom “Sloga” u tom preduzeću, u ponedeljak 30. jula u 7 časova započeće štrajk zbog neispunjenih obećanja direktora, koji je pre dve nedelje u prisustvu miritelja iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova obećao početak isplate zaostalih zarada i rešavanje problema.

Nakon tadašnjeg sastanka sa direktorom i u prisustvu miritelja iz Agencije za mirno rešavanje radnog spora, štrajkački odbor je doneo odluku da se štrajk zamrzne jer je direktor obećao da će tokom naredne nedelje izvršiti isplatu dela neisplaćene aprilske plate, kao i da se sačeka do 27. 07.2018. kada je navodno trebalo da stigne odgovor za socijalni program.

Kako ništa nije ispunjeno, u skladu sa predhodnom odlukom mi smo odmrzli štrajk, koji počinje 30.07.2018. godine u 7 časova u krugu preduzeća u Novom Sadu.

Štrajk se održava zbog neizmerinih obaveza prema radnicima, od neisplaćenih zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica, neisplaćenih putnih troškova i nepovezanog radnog staža. Kada je reč o povezivanju radnog staža, radnicima koji nisu invalidi staž nije povezan od 2010 godine, a invalidima pune dve godine. Inače u novosadskom DES-u je zapošljeno oko 170 radnika, od čega je 60 odsto invalida.

Kao sindikat moramo podsetiti javnost da su u oktobru prošle godine aktuelni ministar za rad Zoran Đorđević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetili naše preduzeće, a zatim izgovorili vrlo velike reči pred kamerama.

Ministar rada Đorđević je tada istakao da država subvencioniše i pomaže rad takvih preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom. On je tada rekao i da je sa direktorima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom imao sastanak na kojem je predstavljena nova metodologija raspoređivanja finansijskih sredstava, koja će biti pravednije dodeljivana, a koje država daje ovim preduzećima.

Sada 10 meseci kasnije je očeigledno da od njihove metodologije i obećanja nema ništa, pa nam nije jasno gde su nestale te pare i sva ta sredstva o kome su ministar Đorđević i Vučević govorili, ili je to možda bio samo medijski spin samoreklamiranja, pitaju iz reprezentativnog Sloginog sindikata u tom preduzeću.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*