Home » OBAVEŠTENJA » Radnici FAP-a na protestu! FOTO

Radnici FAP-a na protestu! FOTO

Priboj, 7. 12. 2016. – Radnici Fabrike automobila Priboj protestvovali su danas u tom gradu, a njihov zahtev je da Vojska Srbije preuzme tu fabriku, kaže za Danas Miroslav Mršević iz Udruženja za zaštitu radnika FAP “Radnik nije rob” i predstavnik sindikata “Sloga” u toj fabrici.

12

Naš glavni zahtev je da Vojska Srbije, onako kako je to ranije dogovoreno i najavljivano, preuzme vlasništvo nad FAP-om. Na taj način bi bio obezbeđen posao za 200 ljudi i bio bi garantovan normalan nastavak rada fabrike. Uslov da Vojska Srbije preuzme upravljanje i vlasništvo nad FAP-om je bio da se usvoji UPPR. Do toga je sudskom odlukom i došlo, međutim, i pored toga Vojska Srbije još nije preuzela fabriku. Mi tražimo hitno sprovođenje tog procesa – kaže za Danas Miroslav Mršević.

Pored tog zahteva, radnici u protestu zahtevaju i da Skupština opštine Priboj prema dogovoru svim radnicima koji su se opredelili za uzimanje otpremnina isplati po 100 evra po godini radnog staža kao i da im se isplate sve zaostale plate.

– Preuzimanje fabrike od strane Vojske je jedini način da se zaustavi odlazak FAP-a u stečaj. Bez obzira što je potpisan UPPR plašimo se da do stečaja ipak može da dođe zbog neizmirenih potraživanja prema dobavljačima, za račune za struju i prema radnicima koji nisu dobili zaostale plate. Kada je reč o radnicima u slučaju da Vojska preuzme fabriku, mi smo spremni da sačekamo sa isplatom zaostalih zarada i povezivanjem staža.

Međutim, želimo da Vojska Srbije odmah preuzme FAP jer je to jedina garancija da će fabrika opstati, a radnici redovno dobijati plate što će im omogućiti da obezbede egzistenciju svojim porodicama – ističe Mršević za Danas.

3

PODRŠKA OMBUDSMANA

Radnike FAP-a danas je podržao i zaštitnik građana Saša Janković koji je na svom Tviter nalogu napisao: „Stojim uz svakog ko, koristeći slobodu okupljanja i druge zakonite načine, traži i štiti svoje legitimne interese“.

4Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*