Home » OBAVEŠTENJA » RAD ZA PLATU ISPOD MINIMALCA !
RAD ZA PLATU ISPOD MINIMALCA !

RAD ZA PLATU ISPOD MINIMALCA !

Beograd, 15. maj 2014. – Javno komunalno preduzeće “Beograd-Put” uz saglasnost reprezentativnih sindikata donelo je Odluku o produženju važenja Kolektivnog ugovora do 31. oktobra 2014. godine, po kome zaposleni, uz pristanak sindikata, učestvuju u nadoknadi gubitaka preduzeća,  u prvom kvartalu 2014. godine, u iznosu od 41 odsto . Sindikat “Sloga Beograd -put “ nije potpisnik odluke!

Goran Marković

Goran Marković

Po toj odluci, plate zaposlenih će se obračunavati u bruto vrednosti radog časa od 62,25 dinara, što je ispod  minimalca i trenutne vrednosti cene obračuna po radnom satu od 115 dinara.

“Na osnovu ovoga zaposleni u ovom preduzeću će u narednih šest meseci primate plate ispod propisanog minimalca, što je za Sindikat “Sloga Beograd -put “ neprihvatljivo”, kaže Goran Marković, predsednik ovog sindikata.

On je naglasio da upravo sada imaju situaciju da su svi kapaciteti preduzeća su stavljeni u punu funkciju na sanaciji puteva i spašavanju poplavljenog stanovništva, i da se radnici masovno odazivaju i svakim atomom snage učestvuju u spašavanju ljudi na terenu.

Međutim, on je ocenio da ih nakon trenutne stihije očekuje višemesečni veliki i ogroman rad na sanaciji oštećenih puteva, a sama pomisao da će za taj rad radnici biti plaćeni ispod minimaca je gorak.

“Iskreno se nadamo da će država, ali i sindikati potpisnici zatražiti reviziju ove odluke i da će se povećati minimalna cena rada, jer smatramo da nije u redu da zaposleni plaćaju i ispaštaju za loše poslovanje preduzeća i nadoknađuju dugove za koje sigurno snose najmanju odgovornost”, kaže Marković i naglašava da minimalana zarada treba da se isplaćuje samo kod preduzeća koja imaju poremećaje u poslovanju.

“Smatramo da zarade zaposlenih i u tim uslovima ne mogu biti ispod zagarantovanog minimalca”, zaključio je on.

INFORMATIVNA SLUŽBA

 

ODLUKA

JKP BEOGRAD PUT

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

2 comments

  1. Predsednice ovog sindikta ,malo porazgovraj o stanju firme i njenom poslovanju.

  2. Dejan Jeremić

    Ne bi bilo loše, kad već objavljujete dokumenta preduzeća, da ih objavite u potpunosti. Uz ovaj dokument ide i prateći Protokol kojim se poslodavac obavezuje na neke aktivnosti koje su predviđene tim protokolom kap što su: sistematizacija radnih mesta u cilju smanjenja bitnih razlika u rasponima koeficijenata po grupama poslova, povećanje produktivnosti kod postoćeg investitora i pronalaženje novih, pa samim tim i uvećanje mase na prihodovnoj strani itd. Ako već hoćete da objavite neku novost uz preduzeću, budite korektni…objavite u celosti. Ovo je u potpunosti iznudjen potez….koji bi kao kolateralnu štetu imao mnogo što šta. Zajednički treba da se borimo da se imenuju krivci koji su doprineli da preduzeće dospe u finansijsku situaciju u kojoj je sad a ne da se sindikalno prepucavamo na ovaj način.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top