Home » OBAVEŠTENJA » RAD ZA PLATU ISPOD MINIMALCA !

RAD ZA PLATU ISPOD MINIMALCA !

Beograd, 15. maj 2014. – Javno komunalno preduzeće “Beograd-Put” uz saglasnost reprezentativnih sindikata donelo je Odluku o produženju važenja Kolektivnog ugovora do 31. oktobra 2014. godine, po kome zaposleni, uz pristanak sindikata, učestvuju u nadoknadi gubitaka preduzeća,  u prvom kvartalu 2014. godine, u iznosu od 41 odsto . Sindikat “Sloga Beograd -put “ nije potpisnik odluke!

Goran Marković

Goran Marković

Po toj odluci, plate zaposlenih će se obračunavati u bruto vrednosti radog časa od 62,25 dinara, što je ispod  minimalca i trenutne vrednosti cene obračuna po radnom satu od 115 dinara.

“Na osnovu ovoga zaposleni u ovom preduzeću će u narednih šest meseci primate plate ispod propisanog minimalca, što je za Sindikat “Sloga Beograd -put “ neprihvatljivo”, kaže Goran Marković, predsednik ovog sindikata.

On je naglasio da upravo sada imaju situaciju da su svi kapaciteti preduzeća su stavljeni u punu funkciju na sanaciji puteva i spašavanju poplavljenog stanovništva, i da se radnici masovno odazivaju i svakim atomom snage učestvuju u spašavanju ljudi na terenu.

Međutim, on je ocenio da ih nakon trenutne stihije očekuje višemesečni veliki i ogroman rad na sanaciji oštećenih puteva, a sama pomisao da će za taj rad radnici biti plaćeni ispod minimaca je gorak.

“Iskreno se nadamo da će država, ali i sindikati potpisnici zatražiti reviziju ove odluke i da će se povećati minimalna cena rada, jer smatramo da nije u redu da zaposleni plaćaju i ispaštaju za loše poslovanje preduzeća i nadoknađuju dugove za koje sigurno snose najmanju odgovornost”, kaže Marković i naglašava da minimalana zarada treba da se isplaćuje samo kod preduzeća koja imaju poremećaje u poslovanju.

“Smatramo da zarade zaposlenih i u tim uslovima ne mogu biti ispod zagarantovanog minimalca”, zaključio je on.

INFORMATIVNA SLUŽBA

 

ODLUKA

JKP BEOGRAD PUT

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

2 comments

  1. Predsednice ovog sindikta ,malo porazgovraj o stanju firme i njenom poslovanju.

  2. Dejan Jeremić

    Ne bi bilo loše, kad već objavljujete dokumenta preduzeća, da ih objavite u potpunosti. Uz ovaj dokument ide i prateći Protokol kojim se poslodavac obavezuje na neke aktivnosti koje su predviđene tim protokolom kap što su: sistematizacija radnih mesta u cilju smanjenja bitnih razlika u rasponima koeficijenata po grupama poslova, povećanje produktivnosti kod postoćeg investitora i pronalaženje novih, pa samim tim i uvećanje mase na prihodovnoj strani itd. Ako već hoćete da objavite neku novost uz preduzeću, budite korektni…objavite u celosti. Ovo je u potpunosti iznudjen potez….koji bi kao kolateralnu štetu imao mnogo što šta. Zajednički treba da se borimo da se imenuju krivci koji su doprineli da preduzeće dospe u finansijsku situaciju u kojoj je sad a ne da se sindikalno prepucavamo na ovaj način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content