Home » OBAVEŠTENJA » RAD NA ZAKONU O RADU ODVLAČI PAŽNJU OD DRUGIH ZAKONA

RAD NA ZAKONU O RADU ODVLAČI PAŽNJU OD DRUGIH ZAKONA

BEOGRAD, 13. februar 2014. – Radna grupa predstavnika tzv „večitih državnih“ reprezentativnih sindikata, poslodavaca i tehničke Vlade Srbije, danas bi u Beogradu, u sedištu Saveza samostalnih sindikata Srbije trebalo da  počne prvi radni sastanak na izmenama Zakona o radu. Oni bi trebali da do 1. maja pripreme nacrt nove verzije zakona kako bi do 30. juna  po hitnom postupku bio usvojen.

SONY DSC
Prethodna radna grupa je, u istom sastavu socijalnih partnera, pripremala Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu, koji je na kraju od svih sindikata odbačen kao neprihvatljiv i uređen na štetu zaposlenih.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” zahtevaju momentalan prekid ove farse od socijalnog pregovaranja, koji jedino ima za cilj odvlačenje pažnje sa drugog, itekako veoma važnog zakona, Zakona o privatizaciji, koji je predhodna Vlada Srbije, bez adekvatne javne rasprave usvojila na poslednjoj sednici u 2013. godini i ubacila u skupštinsku proceduru.

Tim zakonom će se po konstituisanju nove vlade, preostale društvene firme privatizovati do kraja 2014. godine, a ukoliko se do tada za njih ne nađu kupci, pokrenuće se postupak likvidacije, a više od 100 hiljada ljudi će se naći na ulici sa minimalnim otpremninama i bez nade za bolju budućnost i sam opstanak.

Podsećamo da su ovi socijalni partneri Vlade Srbije 23. januara organizovali jednosatni štrajk upozorenja, a nakon toga i protest radnika firmi u restruktuiranju da se ubuduće nijedan zakon koji se odnosi na uslove rada i njihova prava ne može menjati bez dogovora sa sindikatima.

Radnici Srbije itekako treba da budu zabrinuti njihovom zloupotrebom opravdanog nezadovoljstva i farsom od socijalnog dijaloga koja njima ne ide u prilog, već za cilj ima kooperativnost svakoj vlasti da se sadašnje uređenje sindikalne scene i utvrđivanja reprezentativnosti sindikata sa glomaznim i poslušnim sindikalnim aparatima zadrži po svaku cenu i bez promena.

INFORMATIVNA SLUŽBA USS SLOGA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content