Home » OBAVEŠTENJA » PRVOMAJSKA REČ RADNIKA
PRVOMAJSKA REČ RADNIKA

PRVOMAJSKA REČ RADNIKA

Vladimir Radosavljević, „TIPOPLASTIKA“ – Gorni Milanovac

LJUDI BEZ PRAVA

  • Radnici su poniženi i omalovaženi, dovedeni smo u najgori položaj još od 18. Veka. Mi smo za vlasnike preduzeća samo trošak, oduzeta su nam građanska, ljudska i radnička prava. Nikada nisu bile veće socijane razlike, a radnici siromašniji.

Danilo Štec, „KARNEKS“ –Vrbas

MODERNI ROBOVI

  • Privatni kapital radnika tretira isključivo kao jeftinu radnu snagu kojoj treba “dušu uzeti“ i kada je istrošen i neupotrebljiv zaposleiti mlađe. Radnici su dovedeni na ivicu egzistencije, a kroz kredite uvučeni su u dugove, pa su mnogi prinuđeni da za koricu hleba rade dan –noć. Dakle, ne vide ni sunca ni meseca, pa je radnik u Srbiji moderan rob.

Obrad Savić,  “TEKLAS AUTOMOTIVE“-Vladičin Han

PREŽIVLJAVANJE UMESTO ŽIVOTA

  • Radnik više nema normalan, dostojanstven tretman, jer je na sceni moderno robovlasništvo. U privatnim firmama i kompanijama dominira “divlji kapitalizam“, dok je u javnim i državnim preduzećima i dalje neka vrsta socijalizma. Ali, da bi neko dobio posao mora da ima SNS člansku kartu , ili naprednjačku preporuku. Sve u svemu, radnik danas ne živi –već preživljava.

Davor damjanović, „DAN PLUS INTERNACJONAL“-Niš

POTROŠNA ROBA

 

  • Radnik loše živi, jer se za sve pitaju partijski kadrovi. Radnici su tretirani kao potrošna roba, pa često čujemo da govore o gazdi, što znači da je radnik rob.Ali,nema radnik gazdu već poslodavca.

Izvor: Radničke novine

 

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 1. maja širom Srbije vrše podelu besplatnih “Radničkih novina” radnicima na mestima koja rade u cilju jačanja svesti o važnosti radnih prava koja im se u Srbiji krše i ugrožavaju.

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top