Home » OBAVEŠTENJA » MALTRETIRANI I PROGONJENI

MALTRETIRANI I PROGONJENI

Javna je tajna da se posao u javnim preduzećima dobija na bazi članstva u režimskim strankama, kao i da se bolja radna mesta mogu “kupiti“.

Pre više od godinu dana radnik JKP Gradska čistoća Bogosav Nešović se sa konkretnim dokazima o tome šta se dešava u njegovoj firmi obratio gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću.

Nešović je u svom pismu izneo tvrdnje da je direktor tog javnog preduzeća Marko Popadić naplaćivao postavljanje na rukovodeća radna mesta između 2000 i 5000 evra i izneo konkretne dokaze kako se u tom javnom preduzeću radnici ucenjuju da bi sakupljali sigurne glasove i išli na mitinge Srpske napredne stranke.

Bogosav Nešović, Medija Centar

“ onima koji pristanu isplaćuju se dnevnice , a oni koji ne žele se kažnjavaju i maltretiraju tako što se raspoređuju na teže poslove  i novčano kažnjavaju“, tvrdi Nešović i dodaje kako je lično išao u pratnji ministra Vulina kada je zajedno sa svojim kolegama bio primoran da , kako se žargonski kaže, “glumi masu“.

Nešovića nakon ovih tvrdnji nije spasilo ni to što ima status uzbunjivača, dobio je otkaz i ostao je bez posla, a direktor Popadić čija primanja su 180.000 dinara je smislio novi način kažnjavanja zaposlenih koji odbijaju da rade za režimske stranke. Za takve u JKP Gradska čistoća rezervisan je status “cipelića“.

“Cipelići“ su zaduženi da idu od vrata do vrata i pitaju ljude da li plaćaju smeće u okviru računa Infostana, što svi plaćaju, pa tako obavljaju iscrpljujući i besmislen posao. Na taj način pokušavaju da nateraju “neposlušne radnike“ da sami daju otkaz, ako bi se nastavilo stranačko zapošljavanje koje preti da uništi Srbiju.

Još uvek je svež primer radnice Kolubare Vesne Lakićević, koja je zbog učešća u organizaciji protesta “Stop krvavim košuljama“ , koji su počeli nakon što su kruševački batinaši štanglama pretukli Borka Stefanovića, Marka Dimića i Bobana Jovanovića, prebačena na slabije plaćeno i teže radno mesto. Lakićević kaže da je rešenje o premeštanju na novo radno mesto dobila posle niza upozorenja u kojima su slali poruku – “ ne može to tako, pazi šta radiš!“

I tako, dok se oni koji rade maltretiraju i otpuštaju, od onih koji traže posao se zahteva da učlanjuju ljude u SNS i tako povećaju broj sigurnih glasova.

Međutim, sve je više onih koje režimski ljudi lažu i varaju. Polsednji primer je žena iz Zrenjanina koja nije dobila posao u lokalnoj osnovnoj školi i pored toga što je u SNS, na zahtev lokalnih moćnika, učlanila čak 35 ljudi.

I tako, dok se politički postavljeni direktori bahate i prave najneverovatnije kombinacije sa ljudima bliskim SNS, javna preduzeća propadaju, a radnici su primorani da trpe najrazličitije pritiske samo da bi sačuvali svoju koru hleba.

Izvor: Radničke novine

 

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 1. maja širom Srbije vrše podelu besplatnih “Radničkih novina” radnicima na mestima koja rade u cilju jačanja svesti o važnosti radnih prava koja im se u Srbiji krše i ugrožavaju.

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*