Home » OBAVEŠTENJA » PROTESTNO PISMO MIRKU ALVIROVIĆU

PROTESTNO PISMO MIRKU ALVIROVIĆU

U FAP-u je 04.03. 2015.godine održan zbor radnika u znak upozorenja zbog sporosti i neizvesnosti privatizacije koja najozbiljnije ugrožava opstanak radnih mesta. Jedan od zaključaka zbora jeste i da Vama, gospodine Alviroviću, uputimo pismo u kojem izražavamo ogorčenost povodom priloga o FAP-u u emisiji SAT od 22.februara ove godine.

Naime, u najznačajnijem trenutku za FAP, kada Vlada RS konačno raspisuje dugo obećavani tender za privatizaciju FAP-a u pokušaju da reši sudbinu 750 radnika i njihovih porodica, Vi pravite jedan u nizu neverovatanih apsurda i snimate prilog u kojem se tendenciozno i jednostrano FAP prikazuje na najgori mogući način i emituje na nacionalnoj televiziji! Iznenađeni smo njegovim sadržajem jer više podseća na nalaz sanitarne inspekcije nego na autorski rad dobrog poznavaoca motornih vozila. Poseban apsurd predstavlja činjenica da ste ,,dobar deo krivice za zapuštenost i neuređenost objekata“ prebacili na radnike. Podsećamo da smo mi proizvođači kamiona i da kao radnici jedino prihvatamo odgovornost za kvalitet proizvedenih kamiona. O tome najbolji sud mogu dati naši kupci, u prvom redu Vojska Srbije koja je kvalitet vozila 1118 BS/AV ocenila kao izuzetan. Osim toga, naša vozila su pokazala svoju vrednost i prilikom nedavnih katastrofalnih poplava. Još uvek FAP ne smatramo pokojnikom da bismo od Vas tražili da o njemu pišete najbolje. Samo ćemo podsetiti da smo za poslednjih 15 godina proizveli 1780 kamiona, 197 autobusa, 20 priključnih vozila i reparirali 167 vozila.

To su aspekti druge strane priče koju smo mi očekivali od Vas gospodine Alviroviću i koju svaki profesionalni novinar mora da predstavi, a konačan sud prepusti javnosti.

Mi ne bežimo od stvarnosti, prikazano stanje objekata jeste naša realnost. Međutim, svaka kuća je slika i prilika samog domaćina koji treba da vodi računa o svojoj imovini i da je čuva. Radnici FAP-a to odavno nemaju a voljom direktora ionako nisu ni mogli da ulaze u fabriku većim delom godine.

Naveli ste podatak da je FAP koštao državu preko 50 miliona evra ali niste naveli da je novac, između ostalog, utrošen na pevačice, na stanove na elitnim i egzotičnim destinacijama i sl. Nama su rekli da imamo preko 400 nedovršenih kamiona koji u stvari ne postoje. Upravo ovakve činjenice, zbog kojih i strepimo, mogu biti smetnja potencijalnom investitoru. To nikako ne mogu biti radnici i od njih , na žalost, ništa ne zavisi iako ste nas jednim delom tako okvalifikovali.

Imali ste posebnu privilegiju da uđete u krug fabrike ali ostaje nejasan Vaš cilj i namera. Naglašavamo da nijedna pozvana novinarska niti TV ekipa, kao i pozvani akcionari, nisu mogli prisustvovati zboru radnika koji su u svojoj nevolji prevazišli verske, sindikalne, partijske i sve druge različitosti. Armada koja uništava FAP je prevelika. Kao što vidite, jednim delom je locirana u samoj fabrici a drugim delom u neposrednom okruženju. Potrebni ste nam kao saveznik i saradnik. To od Vas očekujemo.

Zbor radnika FAP-a

Pogon transmisija

Pogledajte prilog iz emisije SAT

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content