Home » KAMPANJE » Slogom, solidarnošću i ukrupnjavanjem do cilja!
Slogom, solidarnošću i ukrupnjavanjem do cilja!

Slogom, solidarnošću i ukrupnjavanjem do cilja!

U državi gde se sa prosečnom platom preživljava, a sa minimalcem gladuje, gde se radni čovek naziva cvrčkom a političar mravom, gde su reprezentativni sindikati postali statisti režima i finansijskog lobija u predstavi socijalnog dijaloga; nemoćni, nezainteresovani, ili su njihovi lideri lično motivisani sopstvenim interesom da ne organizuju masovne proteste – obavezni smo da se udružujemo sa svima kojima je cilj odbrana radnih, sindikalnih, profesionalnih, građanskih i ljudskih prava.

CaptureParalelno sa razgovorima i sastancima koje intenzivno vodimo sa više organizacija sa kojima smo u kontaktu posle objavljivanja našeg programa za političko delovanje, USS Sloga dobija sve više poziva za podršku i učešće u protestima koje su planirali, najavili i organizuju nekoliko udruženja građana koja su međusobno nepovezana, a najčešće međusobno nepoverljiva ili čak i suprostavljena.

S tim u vezi objavićemo sledeće, od ranije proklamovane stavove USS Sloga:

– katastrofalna situacija u društvu, pad standarda stanovništva i dovođenje sve većeg broja ljudi na ivicu siromaštva i gladi neminovno dovode do sve većeg nezadovoljstva za koje je očekivano da se manifestuje kroz proteste i organizovan otpor.

– veliki broj međusobno nepovezanih protesta razvodnjava njihovu snagu i umanjuje efekte. S druge strane, vlada veliko nepoverenje i rezervisanost među organizatorima različitih grupa što je prirodno posle činjenice da smo godinama unazad svedoci izdaja i nečasnih dilova.

– USS Sloga se zalažu za obrazovanje što šireg fronta u koji bi bili uključeni svi pojedinci i organizacije kojima je zajednički cilj organizovanje otpora daljem urušavanju našeg položaja i naših prava. Pri tome treba sve međusobne razlike zanemariti i staviti u drugi plan, a međusobno nepoverenje prevazići kroz jasno definisane okvire delovanja i definisanje minimuma ciljeva koji su prihvatljivi za sve.

– Smatramo da je zajednički protivnik svima nama, bez obzira na to kako se na kojoj interesnoj grupi manifestuje, neoliberalni kapitalizam, a naši protesti treba da budu upereni protiv onih koji su njegovi zastupnici i eksponenti u Srbiji, ma kojoj političkoj partiji ili organizaciji pripadali.

– USS Sloga su odavno doneli odluku da podrže sve organizacije i sve oblike protesta protiv odluka ove Vlade ili nekog njenog organa, a za zaštitu grupnih interesa koji su specifični i ugroženi. U tom kontekstu podržali smo i učestvovali u protestima i aktivnostima prosvetnih radnika, studentskih organizacija, neparlamentarnih političkih organizacija, raznih udruženja građana (od Efektive do zakupaca tezgi spaljenog Depoa…)

– USS Sloga će i ubuduće učestvovati u svim sličnim oblicima građanskog delovanja, a rado ćemo se odazvati i pozivu da na njima govore naši predstavnici.

Dakle, u kojoj god situaciji, i od bilo koga, za to dobijemo priliku. U svim tim situacijama mi ćemo proklamovati našu autonomnu i nezavisnu poziciju sindikata koji deluje u jednom osnovnom pravcu – zaštite naših radnih, sindikalnih, građanskih i ljudskih prava koja su itekako svakodnevno ugrožena.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top