Home » SLOGA VESTI » PREGOVORI O MINIMALCU ZA 2023: Odluka je već doneta na Andrićevom vencu

PREGOVORI O MINIMALCU ZA 2023: Odluka je već doneta na Andrićevom vencu

Pregovori Vlade, sindikata i poslodavaca o minimalnoj ceni rada počeli su 15. avgusta i trebali bi da traju do sredine septembra. U slučaju da do tada ne bude postignut dogovor novi iznos minimalca utvrdiće Vlada Srbije.

Gosti emisije “Dan uživo” na TV N1 su bili Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca i Pavle Heđeši iz sindikata Sloga.

“Mi znamo unapred kako će sve to da se završi. Odluka neće biti doneta na Socijalno – ekonomskom savetu (SES), to je već odlučeno na Andrićevom vencu u kabinetu predsednika Srbije. Ako ste primetili, poslednjih desetak godina i više, i u predhodnoj vlasti, uvek je Vlada to presekla jer nije moglo doći do dogovora izmeđi sindikata i poslodavaca”, rekao je Heđeši.

On je kazao da Unija poslodavaca Srbije nije reprezentativna organizacija za pregovore jer nema aktera iz Kluba privrednika koji su, kako je rekao “veći igrači”, pa Unija poslodavaca iz ugla sindikata izgleda kao “mala igračka” u odnosu na Klub privrednika koji bi trebalo da učestvuje u donošenju odluke o visini minimalne cene rada, kao i Savez samostalnih sindikata koji takođe ima upitnu reprezentativnost.

On je i upitao šta je uopšte potrošačka korpa i koja je to životna egzistencija koja radniku treba. Tokom razgovora on je ukazao da se potrošačka korpa iz godine u godinu smanjuje i da ona sada izgleda poput dečije korpe iz velikih super marketa.

Po nama, rekao je Heđeši, minimalna cena rada se mora usklađivati uvek kada se usklađuju plate i penzije a ne jadnom u toku godine.

On je i oštro kritikovao što ogroman broj poslodavaca koristi minimalac kao uobičajno pravo za isplatu zarada a ne kako bi trebalo da bude, izuzetak u uslovima otežanog poslovanja.

Šta je zastupala Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca, a šta predstavnik Sloge, koji se posebno osvrnuo na finansiranje rada Socijalno-ekonomskog saveta (SES), i šta je rešenje, pogledajte u nastavku…

IS

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top