Home » OBAVEŠTENJA » Predsednik Sloge u kompaniji Metech dobio otkaz

Predsednik Sloge u kompaniji Metech dobio otkaz

Marko Pantić, predsednik sindikalne organizacije “Sloga” u belgijskoj kompaniji “Metech” iz Smedereva dobio je otkaz Ugovora o radu zbog čega će Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pravdu morati da potraže na sudu.

Otkaz ugovora o radu je donet uz obrazloženje da Marko Pantić, zaposlen kao zavarivač, ne ostvaruje rezultate rada, takozvani radni učinak, što apsolutno ne odgovara istini.

Radi se o sračunatoj i podloj odluci belgijskog rukovodstva i podaničkog menadžmenta Metech kompanije, sa kojom Sloga ima problema gotovo tri godine unazad, jer je kompanija od samog momenta osnivanja sindikata izbegavala kontakte i na razgovore je pristala tek nakon intervencije ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji.

Početkom ovog meseca, posle više beskorisnih i neproduktivnih onlajn sastanaka između predstavnika kompanije i sindikata, došlo je i do zvaničnog sastanka gde im je po ko zna koji put skrenuta pažnja na aktuelne probleme u kompaniji. Da su zarade male, uslovi rada očajni, a odnos menadžmenta prema radnicima užasan, jer se događalo da menadžeri pijani dolaze na posao,vređaju i maltretiraju radnike. O igrokazu sa figuricama Štrumpfova koje je na društvenim mrežama “aranžirao” jedan od direktora kompanije, Valter Knabe, da i ne govorimo.

Umesto rešavanja navedenih problema, ispostavilo se da su predstavnike sindikata pozvali na razgovor da bi ispunili formu “lažnog socijalnog dijaloga” i da Marku Pantiću nakon toga uruče otkaz, iako na samom sastanku nije bilo pomena o njegovoj produktivnosti u firmi. Marko je drugi sindikalac u toj stranoj kompaniji koji je dobio otkaz zbog bavljenja sindikatom.

Zato nas kao sindikat posebno zabrinjava činjenica da Metech dolazi iz srca Evropske unije i kolevke sindikalizma i da potpuno neočekivano maltretiraju radnike. Tamo svojim radnicima plaćaju zarade preko 5000 evra, a ovde gledaju da ih drže u visini 350, sa slabom zaštitom na radu i bez mogućnosti širenja sindikata i potpisivanja kolektivnog ugovora. Koliko stvarno žele sindikat u svojoj kompaniji govori i to da su predsedniku sindikata Marku Pantiću koji je uredno dolazio u Beograd na svaki onlajn sastanak sa njima nezakonito oduzimali dane od godišnjeg odmora .

Zbog toga su, uostalom, poput južnokorejske Jure osnovali savet zaposlenih samo da bi ugušili sindikat i omeli mogućnost reprezentativnosti i potpisivanja kolektivnog ugovora.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će povodom ovog nezakonitog otkaza nastaviti još jaču aktivnost i organizovati proteste podrške ispred te kompanije o čemu će javnost u narednim danima biti blagovremeno obaveštena.

U Beogradu, 22.09.2021.godine.

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*