Home » OBAVEŠTENJA » Podrška Savezu sindikata Republike Srpske

Podrška Savezu sindikata Republike Srpske

Beograd, 27. decembar 2015.- Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović uputio je danas pismo podrške sindikalnim kolegama iz Saveza sindikata Republike Srpske koji sutra organizuju protest protiv usvajanja Zakona o radu po hitnom postupku.

U podršci se navodi da Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozdravljaju sve napore koje Savez sindikata RS ovih dana čini u nastojanjima da se ne prihvati ponuđeni Zakon o radu sa jasnom namerom usvojanja po hitnom postupku i kojima se smanjuju prava radnika u Srpskoj.

„Zakon o radu koji vam se nudi kao „idealno rešenje“ je ništa drugo do obična prevara i oprobana matrica za ceo region u vidu smanjenja radničkih prava i koja se vrši po direktivi međunarodnog finansijskog lobija i sveta neoliberalnog pohlepnog kapitala. Zakon, ne samo da je loš, već je i uvod u poteze koji obesmišljavaju sindikate kao zaštitnike zaposlenih, i kao takav trasira put ka daljem otpuštanju radnika pod izgovorom smanjenja javne potrošnje, što mi u Srbiji ovih dana osećamo na sopstvenim leđima“, navodi se u dopisu.

„Uz izraze najveće solidarnosti sa Vama i svim radnim ljudima Republike Srpske, dajemo Vam bezrezervnu podršku u protestu koji ste zakazali za ponedeljak 28. decembra, i ističemo iskrenu spremnost da uvek i u svakom trenutku solidarno nastavimo zajedničku borbu protiv svih oblika urušavanja prava radnika“, ističe se u dopisu koji je potpisao predsednik „Sloge“ Željko Veselinović.

Savez sindikata RS organizuje proteste u ponedeljak 28.12.2015. godine sa početkom u 14,00 časova, uz poruku radnicima da će na proteste doći oni radnici koji su nezadovoljni, a svi oni kojima je dobro, neće biti deo radničke kolone.

Predsednik RS Milorad Dodik juče je pozvao radnike da u ponedeljak, 28. decembra, ne izađu na proteste koje organizuje Savez sindikata RS, ustvrdivši da je aktuelna vlast u RS „pokazala visok stepen odgovornosti prema radnicima i da niko nije rekao da će sva radnička prava biti ukinuta, već da će pitanja iz te oblasti s vremena na vreme biti stavljena na dnevni red u zavisnosti od uslova na tržištu“.

Republika Srpska je poslednja u regionu koja nije usvojila takozvani reformski Zakon o radu.

Informativna služba

U nastavku dopis

pismo podrske

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content