Home » OBAVEŠTENJA » Podrška Sloge radnicima Geoxa u štrajku

Podrška Sloge radnicima Geoxa u štrajku

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” podržavaju obustavu rada radnika italijanske firme Geox u Vranju zbog neisplaćivanja prekovremenog rada i naknada za rad subotom.

Sloga poziva radnike Geoxa da ovoga puta idu do kraja sa obustavom i nateraju poslodavca da im isplati i isplaćuje sve ono šta im sledi po zakonu, ali i da se prekovremeni rad ne zloupotrebljava za potrebe redovne proizvodnje kao “nužda ili moranje” zbog takozvanih rokova.

Sloga je tokom 2016. godine pokušala sindikalno da organizuje radnike u toj italijanskoj fabrici gde su šikana i mobbing dostigli vrhunac poniženja, do toga da je radnicima sugerisano od predpostavljenih da nose pelene kako bi što manje odlazili u taolet, dok su one radnice koje su tražile svoja zakonska prava poput veći plata i manje prekovremenog rada – dobijale otkaze i neprodužavanje ugovora o radu.

Takvo ponašanje prema radnicama osudile su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i radničkih prava širom sveta, među njima i Svetska federacija sindikata WFTU koja ima više od 100 miliona članova u svetu, čiji je Sloga član. Gotovo svi, ali ne i država i njene institucije koje ćute.

Podsećamo, Sloga je tada, 2016.godine organizovala i protest ispred Geoksa, koji od strane radnika i njihovih porodica nije prepoznat, što možemo prepisati opravdanom strahu od gubitka posla. Međitim, Geox“ nije jedini takav primer, još gore je stanje u “Juri, gde inspekcije i sam predsednik države godinama ne reaguju i dozvoljavaju uništavanje svoga naroda.

Na kraju moramo da upozorimo da će protesta u Srbiji biti sve više i više, jer pandemija korone na neki način ubrzava proces promena, sve veći je strah kod radnika da su sada bolest i smrt jači od gubitka posla. Međutim, da bi se bolest lečila i da bi se preventiva zdravlja održavala, potreban je dobar i jak imunitet, za šta je opet neophodna zdrava i kvalitetna hrana, dosta odmora, vitamina i novac da bi se sve to obezbedilo.

Te količine novca u radničkim platama nema, ma koliko se vlast iz petnih žila treudila da od Srbije napravi Diznilend!

Informativna služba

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*