Home » SLOGA VESTI » Osuda napade na novinare i ometanje njihovog rada

Osuda napade na novinare i ometanje njihovog rada

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju nezakonito i neprofesionalno ponašanje pripadnika Policijske brigade Beograd koji su u subotu uveče, bez ikakvog obrazloženja, zaustavili i maltretirali novinara i radnika agencije FoNet, Davora Lukača, iako im se uredno predstavio i ukazao da radi svoj novinarski posao.

Posebno osuđujemo neprimereno verbalno obraćanje policajaca tokom vršenja službene radnje prema Lukaču koje nije u skladu sa Zakonom o policiji i policijskoj etici, zbog čega tražimo sankcionisanje odgovornih iz Policijske brigade i Policijske Uprave za grad Beograd koja je bila u obavezi da svim građanima, a posebno novinarima na zadatku obezbedi neometan i bezbedan rad.

Takođe, osuđujemo i napad na sve druge novinare tokom jučerašnjeg dana, uključujući gađanje flašom vode snimatelja TV N1 i pritiske na sve izveštače sa terena koji su tokom jučerašnjeg dana u direktnom prenosu pratili sve značajne medijske događaje u Beogradu, posebno tokom održavanja Evroprajda za čiju je bezbednost ova vlast predhodno garantovala.

Iako je premijerka, još uvek u tehničkom mandatu, što je jedna velika lakrdija na političkoj sceni Srbije, na sinoćnoj vanrednoj konferenciji tvrdila da je država uspela da obezbedi poštovanje zakona i sprovođenje Ustava, zabeležen je niz incidenata, tokom kojih je više desetina ljudi povređeno i uhapšeno, a jedan pripadnik policije ima prelom lobanje zbog čega je životno ugrožen tokom intervencije kod Autokomande.

To pokazuje da se ova vlast i koalicija oko nje opasno poigrava sa svojim građanima, zapaljivim, spinovanim i potpuno nelogičnim izjavama, poput izjave ministra policije Aleksandra Vulina, koji je uprkos zabrani održavanja svih skupova tvrdio da MUP “nije dozvolio Evroprajd šetnju, već sprovođenje do koncerta” što je potpuni amaterizam i neprofesionalizam za nekoga ko se nalazi na čelu policije.

Ovim je Vulin, ali ne samo on, već i drugi iz vrha aktuelne vlasti, još jednom dolio “ulje na vatru“ među građanima Srbije, koji se sve češće umesto hlebom i ekonomskim standardom hrane mržnjom i podelama, isključivo radi njihovog lakšeg vladanja i manipulisanja siromašnim i nepismenim narodom.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.