Home » OBAVEŠTENJA » EVROPSKI PARLAMENT IZGLASAO DIREKTIVU: Minimalne plate moraju biti dovoljne za dostojanstven život!
EVROPSKI PARLAMENT IZGLASAO DIREKTIVU: Minimalne plate moraju biti dovoljne za dostojanstven život!

EVROPSKI PARLAMENT IZGLASAO DIREKTIVU: Minimalne plate moraju biti dovoljne za dostojanstven život!

Zastupnici Evropskog parlamenta su izglasali Direktivu o minimalnim platama koje bi trebale radnicima u članicama EU omogućiti da namiruju osnovne životne potrebe.

Po usvojenoj direktivi, dogovorenoj s Većem EU u junu, određivanje minimalnih plata ostaje u nacionalnoj nadležnosti, međutim, države članice moraće garantovati da one omogućuju radnicima dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i visine plata.

Veće bi u septembru trebalo službeno odobriti sporazum, nakon čega će države članice imati dve godine za sprovedu Direktivu.

Za procenu primera zakonski propisanih minimalnih plata države članice mogu sastaviti potrošačku korpu proizvoda i usluga po stvarnim cenama ili upotrebiti vrednosti od 60 posto bruto medijalne plate i 50 posto bruto prosečne plate, navodi Evropski parlament.

Nova direktiva primenjivaće se na sve radnike u EU koji imaju ugovor o zaposlenju ili radni odnos. Države članice u kojima je minimalna plata već zaštićena isključivo kolektivnim ugovorima neće imati obavezu uvesti nova pravila.

Članice u kojima je manje od 80 posto radnika obuhvaćeno kolektivnim ugovorima moraće u saradnji sa socijalnim partnerima izraditi akcioni plan za implementaciju, a u slučaju kršenja pravila garantuje se pravna zaštita za radnike, njihove predstavnike i članove sindikata.

„Ovo je novo poglavlje u storiji evropske socijalne politike. Mislim da ćemo ovime stvoriti instrument koji će biti od pomoći i koji će osnažiti duh socijalnog partnerstva, što je misao vodilja koja se proteže kroz izvještaj“, kazao je izvestilac iz redova građana Dennis Radtke (EPP) u raspravi na plenarnoj sednici u Strazburu održanoj u utorak.

„Za sve više ljudi rad ne znači nužno da neće živeti u siromaštvu. Kada račun za energiju oduzima većinu plate, kad je sve teže platiti stanarinu i na kraju meseca nemate za hranu, to je otišlo sve predaleko. Ovo pristiže u pravi čas“, poručila je suizvestiteljica Agnes Jongerius iz redova Socijaldemokrata (S&D).

Jongerius je poručila takođe da se treba boriti za prava ranjivih socijalnih grupa.

„Skoro svaki peti radnik ima minimalnu platu, često žene, migranti, mladi. Moramo se zalagati za to da dobiju više“, kazala je Jongerius.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top