Home » SLOGA U JAVNOSTI » Oštećen budžet Niša zbog zapošljavanja u „Pčelici“

Oštećen budžet Niša zbog zapošljavanja u „Pčelici“

Direktorka JPU „Pčelica“ Niš Svetlana Mitić je zaposlila na određeno vreme, bez pravnog osnova, dva pedagoga i jednog psihologa i na taj način samo u budžetskoj 2019/2020. oštetila budžet Grada Niša za blizu 3 miliona dinara – tvrde u Sindikatu.

Da su dva pedagoga i psiholog zaposleni u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ na određeno vreme bez osnova, ukazuju iz Sindikata „Sloga“, a ističu da imaju dokaze da je time budžet Niša oštećen za skoro 3 miliona dinara. Iako ne odgovaraju na direktna pitanja o toj temi, iz Uprave „Pčelice“ pišu da sve rade po zakonu i da od 2017. godine ukupan broj zaposlenih nije veći od maksimalno dozvoljenog.

Bratislav Bata Ilić

Poverenik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Bratislav Ilić je novinarima dostavio informacije o tome da primer zloupotrebe novca građana ima i u Nišu, a da je preduzeće u kome se to dešava, za šta kaže da imaju dokaze, Predškolska ustanova „Pčelica“.

Pojašnjava da su Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova u „Pčelici“ sistematizovana radna mesta dva stručna saradnika psihologa i tri stručna saradnika pedagoga.

Pomenuta radna mesta su, kaže, već popunjena zaposlenima na neodređeno vreme, ali je i pored toga direktorka zaposlila još tri radnice, čija su imena poznata redakciji.

Svetlana Mitić je mimo zakona zaključila ugovor na određeno vreme sa još dva pedagoga i jednim psihologom, što je više od maksimalno dozvoljenog broja i u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova u „Pčelici“ – navode iz „Sloge“.

Ističu da je teč o zloupotrebi službenog položaja aktuelne direktorke, jer je zapošljavanjem bez pravnog osnova potrošeno nezakonito skoro 3 miliona dinara budžetskih sredstava, ali tvrde i da to nije prva, a ni jedina nezakonita radnja Svetlane Mitić.

Podsećaju da su ranije podneli i krivičnu prijavu protiv nje zbog nenamenskog trošenja novca prilikom nabavke dečijih krevetića.

Novinari su direktna pitanja o zapošljavanju dva pedagoga i psihologa poslali direktorki i zamolili za pojašnjenja, ali je stigao uopšten odgovor sa mejl adrese Uprave „Pčelice“.

Zapošljavanje u JPU „Pčelica“ vrši se isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i propisanim zakonskim normativima. Dodatno angažovanje na određeno se vrši zbog povećanog obima posla i kao zamene odsutnih zaposlenih. Kada je reč o zapošljavanju stručnih saradnika, zapošljavanje na neodređeno nije vršeno od 2012. godine. Od 2017.godine ukupan broj zaposlenih u JPU „Pčelica“ nije premašio maksimalni dozvoljeni broj zaposlenih koji određuje lokalna samouprava – tvrde u Upravi „Pčelice“.

Podsetimo, zbog poklanjanja …

Autor: J.Adamović, juznevesti.com

Opširnije na: Iz „Sloge“ tvrde da je oštećen budžet Niša zbog zapošljavanja u „Pčelici“, iz Uprave da sve rade po zakonu

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*