Home » ОБАВЕШТЕЊА » ОПАСНЕ (НЕ) ДЕМОКРАТСКЕ ИГРЕ МИНИСТРА РАДУЛОВИЋА
ОПАСНЕ (НЕ) ДЕМОКРАТСКЕ ИГРЕ МИНИСТРА РАДУЛОВИЋА

ОПАСНЕ (НЕ) ДЕМОКРАТСКЕ ИГРЕ МИНИСТРА РАДУЛОВИЋА

Београд, 12. јануар 2014. – Удружени синдикати Србије „Слога“ након најновијих иступања министра привреде Саше Радуловића, поручују му да је на пола пута до добијања још једне награде за реформатора године, овога пута од синдикалних организација, као реформатора – ујединитеља свих српских синдиката.

Уместо конструктивног социјално одговорног дијалога са синдикатима, на које се сам позива,  министар привреде Саша Радуловић у свом познатом маниру наставља “ социјални монолог“, овога пута са неаргументованим тврдњама и инсинуацијама на рачун синдиката, њиховим бројем од 24 000, он се  противно свим демократским начелима труди да се у Србији уводу нека нова правила у индустријске односе којих нема ни у једној модерној Европској уређеној држави.

Залагањем да се изменама закона о раду озакони и могућност да послодавци немају обавезу да синдикалну чланарину исплаћују паралелно са платом, као и губитак заштите председника синдиката од одмазди послодаваца је директан атак којим се гуши синдикални покрет и поништавају све  међународне синдикалне конвенције које је Србија као Европска држава ратификовала, посебно Конвенције 87, о синдикалним слободама и заштити синдикалних права, из 1948. године и Конвенције  98,  о праву на организовање и колективно преговарање, из 1949. године.

Права која су овим конвенцијама призната, обавезују државу,  послодавце и њихове организације да поштују национално законодавство, које не сме нанети повреду, нити се могу примењивати законске одредбе које би на било који  на начин нанеле  повреду радним правима и њиховим организацијама.

Увођењем једностраних нових правила у синдикална права и индустријске односе, мимо озбиљних расправа, довело би до поништавања ратификованих конвенција, Србија би опасно склизнула са Европског пута и упала у мрачни свет најцрњих земаља трећег света. Довољно је подсетити се на случај кореанске Јуре која послује у Србији, и која  је након указивања на нехумане услове рада, отпустила председника синдиката, све његове чланове и угушила синдикат!

Искрено се надамо да ће, након наставка соло иступа министра Радуловића реаговати премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић и казати нам –  да ли је то званичан став Владе Србије и да ли је  Србија,  како тврде,  заиста на на европском путу?

У сваком случају, после оваквих најава, министар привреде је на пола пута да добије још једну награду реформатора  – ујединитеља свих српских синдиката, јер нема више дилема око тога да су држава и ова власт највећи противници радника и његовим организацијама, на чему смо му захвални и због чега ће, надамо се,  коначно доћи до уједњавања свих синдиката у један велики раднички фронт.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

  1. Radulović je radio i živeo u zemljama divljeg i bezobzirnog kapitalizma, očito nije upoznat bar sa tekovinama evropske socijaldemokratije, da ne pominjemo tekovine evropske levice. U tom kontekstu predlog zakona je potpuno u skladu sa njegovim saznanjima i iskustvima. Mada nije u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima i elementarnom ljudskošću. Kao što liberalni kapitalizam „voli“ isključivo profit a ne ljude tako i Radulović. Zato on „gura“ zakon po meri profita a ne čoveka. Za razliku od prethodnih izmena tog zakona kojim se od početka devedesetih stalno zakidaju ili ukidaju prava radnika, Radulović je napravio „revolucionarni iskorak“ pokušavajući da ovim predlogom značajno zakine ili ukine ne samo prava radnika već i prava sindikata. To ne sme proći.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top