Home » OBAVEŠTENJA » OPASNE (NE) DEMOKRATSKE IGRE MINISTRA RADULOVIĆA

OPASNE (NE) DEMOKRATSKE IGRE MINISTRA RADULOVIĆA

Beograd, 12. januar 2014. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nakon najnovijih istupanja ministra privrede Saše Radulovića, poručuju mu da je na pola puta do dobijanja još jedne nagrade za reformatora godine, ovoga puta od sindikalnih organizacija, kao reformatora – ujedinitelja svih srpskih sindikata.

Umesto konstruktivnog socijalno odgovornog dijaloga sa sindikatima, na koje se sam poziva,  ministar privrede Saša Radulović u svom poznatom maniru nastavlja “ socijalni monolog“, ovoga puta sa neargumentovanim tvrdnjama i insinuacijama na račun sindikata, njihovim brojem od 24 000, on se  protivno svim demokratskim načelima trudi da se u Srbiji uvodu neka nova pravila u industrijske odnose kojih nema ni u jednoj modernoj Evropskoj uređenoj državi.

Zalaganjem da se izmenama zakona o radu ozakoni i mogućnost da poslodavci nemaju obavezu da sindikalnu članarinu isplaćuju paralelno sa platom, kao i gubitak zaštite predsednika sindikata od odmazdi poslodavaca je direktan atak kojim se guši sindikalni pokret i poništavaju sve  međunarodne sindikalne konvencije koje je Srbija kao Evropska država ratifikovala, posebno Konvencije 87, o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava, iz 1948. godine i Konvencije  98,  o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje, iz 1949. godine.

Prava koja su ovim konvencijama priznata, obavezuju državu,  poslodavce i njihove organizacije da poštuju nacionalno zakonodavstvo, koje ne sme naneti povredu, niti se mogu primenjivati zakonske odredbe koje bi na bilo koji  na način nanele  povredu radnim pravima i njihovim organizacijama.

Uvođenjem jednostranih novih pravila u sindikalna prava i industrijske odnose, mimo ozbiljnih rasprava, dovelo bi do poništavanja ratifikovanih konvencija, Srbija bi opasno skliznula sa Evropskog puta i upala u mračni svet najcrnjih zemalja trećeg sveta. Dovoljno je podsetiti se na slučaj koreanske Jure koja posluje u Srbiji, i koja  je nakon ukazivanja na nehumane uslove rada, otpustila predsednika sindikata, sve njegove članove i ugušila sindikat!

Iskreno se nadamo da će, nakon nastavka solo istupa ministra Radulovića reagovati premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i kazati nam –  da li je to zvaničan stav Vlade Srbije i da li je  Srbija,  kako tvrde,  zaista na na evropskom putu?

U svakom slučaju, posle ovakvih najava, ministar privrede je na pola puta da dobije još jednu nagradu reformatora  – ujedinitelja svih srpskih sindikata, jer nema više dilema oko toga da su država i ova vlast najveći protivnici radnika i njegovim organizacijama, na čemu smo mu zahvalni i zbog čega će, nadamo se,  konačno doći do ujednjavanja svih sindikata u jedan veliki radnički front.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Radulović je radio i živeo u zemljama divljeg i bezobzirnog kapitalizma, očito nije upoznat bar sa tekovinama evropske socijaldemokratije, da ne pominjemo tekovine evropske levice. U tom kontekstu predlog zakona je potpuno u skladu sa njegovim saznanjima i iskustvima. Mada nije u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima i elementarnom ljudskošću. Kao što liberalni kapitalizam „voli“ isključivo profit a ne ljude tako i Radulović. Zato on „gura“ zakon po meri profita a ne čoveka. Za razliku od prethodnih izmena tog zakona kojim se od početka devedesetih stalno zakidaju ili ukidaju prava radnika, Radulović je napravio „revolucionarni iskorak“ pokušavajući da ovim predlogom značajno zakine ili ukine ne samo prava radnika već i prava sindikata. To ne sme proći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content