Home » OBAVEŠTENJA » Omražena “Jura” obustavljaja punu proizvodnju do daljeg

Omražena “Jura” obustavljaja punu proizvodnju do daljeg

Iako je najavila da će od ponedeljka 6. aprila, najomraženija strana kompanija u Srbiji, Južnokorejska “Jura”,  koja upošljava 2800 radnika pokrenuti svoju proizvodnju u punom kapacitetu, to se neće dogoditi. Rad će nastaviti samo oko 200 radnika u trećem pogonu, takozvanoj čistoj sobi, dok pogoni 1 i 2 obustavljaju proizvodnju do daljeg.

Ivan Krstić Krcko

Ovo je rezultat, između ostalog i alarmiranja javnosti od strane poverenika “Sloge” za Leskovac Ivana Krstića – Krcka, koji je uputio javni poziv Ministarstvu rada, ministarstvu zdravlja i lokalnoj samoupravi da hitno intervenišu i spreče poslovodstva Jure da se zbog isključivog interesa i zarade, stave iznad zakona i života radnika i pokrenu proizvodnju u situaciji koja nije u skladu sa zdravstvenim preporukama o radu u uslovima pandemije korona virusa.

Ovim povodom sastao se danas i Gradski štab za vanredne situacije i održao hitnu, vanrednu sednicu čiji je neposredan povod zabrinjavajuća situacija u toj kompaniji.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovca, dr Aleksandra Nikolić, upoznala je članove Štaba sa trenutnom epidemiološkom situacijom u ovoj kompaniji u kojoj je potvrđen i prvi slučaj „lokalne transmisije“ virusa COVID-19.

O ovome je od strane gradonačelnika Leskovca Cvetanovića obavešten Štab za vanredne situacije Vlade Republike Srbije i premijerka Ana Brnabić, a Zavod za javno zdravlje Leskovac doneo je danas preporuku za hitan prekid rada ili obavljanje minimum procesa rada u pogonima Jure.

“Pozdravljam angazovanje Kriznog štaba grada Leskovca, kao i sve pojedince i sindikate koji su učestvovali u sprečavanju da Jura sutra otpočne sa radom. Ni jedan život naših sugrađana ne sme da bude doveden u situaciju da bude inficiran ovim virusom. Mozda na izgled mala, ali za zaposlene velika pobeda” – napisao je poverenik Krstić na svom Fejzbuk nalogu.

Inače, radnici „Jure“ u Leskovcu od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji konstantno upozoravaju na loše uslove rada, pre svega na to da su u toku radnog procesa jedno od drugog udaljeni na manje od pola metra, da rade bez rukavica, a u ranijem periodu i bez maske, o čemu je pisala i „Jugmedia“.

Ova najomraženija strana kompanija ikad, poznata po ponižavanuj radnika klečanjem, primoravanjem da radnici nose pelene jer ne mogu u taolet, a koja posluje u Srbiji – naredila je svim radnicima, kojih ima oko 2.500, da se u ponedeljak jave normalno na posao, uprkos epidemiološkoj situaciji zbog koje je cela država u vanrednom stanju, ali ne i poslovodstvo Jure.

Radnici Jure ponizno kleče!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će nastaviti da prate šta se dešava u ovoj „pelenaškoj kompaniji“, poznatoj po maltretiranju radnika i zabrani sindikalnog delovanja, a koje im se dozvoljava od strane aktuelne vlasti i vrha države.

 

IS

 

POVEZANA VEST: Ivan Krstić : Jura sebe stavlja iznad zakona i života

 

 

 

 

 

….

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*