Home » OBAVEŠTENJA » Od ponedeljka prekid štrajka u FOM-u

Od ponedeljka prekid štrajka u FOM-u

Beograd, 14. novembar 2014. — Sindikat „Sloga“ prokupačke Fabrike obojenih metala (FOM) postigao je danas dogovor sa poslovodstvom o prekidu štrajka.

555

Pregovori između štrajkačkog odbora i poslovodstva fabrike su upravo završeni, ali će se štrajk formalno završiti tek u ponedeljak 17. novembra kada prva uplata zarade legne na račune radnika, poručuje Slavoljub Popović, predsednik Sindikata koji je u sastavu  Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Tokom vikenda u toj fabrici radiće službe koje su u dežurstvu, a sam štrajk i njegova zvanična odjava isključivo će zavisiti od samog početka realizacije današnjeg dogovora.

Popović je današnje pregovore ocenio kao prvi ozbiljan korak u rešavanju njihovih štrajkačkih zahteva i rekao da su od večinskog vlasnika Dragana Živkovića koji je bio prisutan dobili i pismenu garanciju.

Dokument kojim su se sporazumeli je nakon sastanka zajednički pročitan radnicima u krugu fabrike, koji su se složili sa postignutim i sada se samo očekuje početak konkretne realizacije dogovorenog.

Prema sporazumu, radnici će u ponedeljak 17. novembra dobiti septembarsku zaradu, 26. novembra prvu polovinu oktobarske, a njen drugi deo već 1. decembra.

Nakon toga bi trebalo da se krene sa redovnošću u isplati zarada, rekao je Popović.

On je istakao i važnost da je dogovorom postignuto da se svim zaposlenima koji su dve nedelje u štrajku radno vreme obračuna kao puno vreme provedeno na poslu.

Što se tiče isplata zaostalih zarada i uplata za PIO i zdravstveno osiguranje, a koje se duguju radnicima u periodu do septembra ove godine, on je kazao da će se one isplaćivati u kontinuitetu i prema daljim dogovorima sa poslovodstvom FOM-a od 1. januara 2015. godine.

Popović se zahvalio centrali Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i predsedniku Veselinoviću na svakodnevnoj tehničkoj i drugoj podršci koju je imao tokom dvonedeljnog štrajka, kao i gospođi Olgi Kićanović iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova koja je pokazala interesovanje za problem u njihovom preduzeću.

Dakle, nema opuštanja, na redu je vikend, a onda i ponedeljak kada bi dogovor koji je danas sklopljen između sindikata i poslovodstva FOM-a počeo sa realizacijom.

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content