Home » BLOG » OD DANAS JE RADNIČKA SLOGA NA ISPITU

OD DANAS JE RADNIČKA SLOGA NA ISPITU

Višemesečna rekonstrukcija je završena, novi ministri su položili zakletvu, i već danas će sesti u svoje kabinete gde bi trebalo, bar prema najavama, započeti sa ozbiljnim radom na zaustavljanju daljeg ekonomskog sunovrata srpske privrede.

Vlada_Srbije_logoZa nas je kao sindikat bitno da li će nova Vlada sa starim premijerom donositi razumne odluke, otvarati nova radna mesta, bez masovnih otpuštanja i sprovođenja politike nastavka rasprodaje nacionalne porodične srebrnine u bescenje.

Razloga za našu ozbiljnu zabrinutost ima, jer ekonomisti tvrde da je oporavak moguć jedino ako se naprave oštri rezovi u dosadašnjem finasiranju države, ako se poveća PDV, zamrznu plate i penzije, otpusti višak zaposlenih u javnom sektoru i promene mnogobrojni zakoni, uključujući zakon o radu i štrajku.

Dakle, očekuju nas mere „stezanja kaiša“ i ubeđivanja u ispravnost politike štednje na plećima širokih narodnih masa, jer prostora za nova zaduženja države više nema, osim po zelenaškim kamatama banaka ili MMF-a, za čiji se nastavak saradnje pored aktuelne Vlade zalaže i Fiskalni savet.

Posebno treba da nas brinu sve glasniji zahtevi MMF-a o reformi PIO, po kojoj bi radnici produžili svoj radni vek za još koju godinu u cilju smanjenja korisnika penzionog fonda.

Već danas ću kao predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, pokrenuti čitav niz priprema naših udruženih sindikata, kako bi spremno dočekali sinhronizovane mere nove vlade, i još jednom pozvali na radničku solidarnost sve one kojima je iskreno stalo do radnika ove zemlje.

Ipak, kao razuman čovek moram da kažem da će borba biti teška, jer se u Srbiji godinama sistematski uništavala srednja klasa, jedina snaga koja je mogla da se odupre i pruži ozbiljniji otpor surovom kapitalizmu koji radnike tretira kao jeftinu radnu snagu koju je moguće za šaku dinara držati u pokornosti.

Za ovu predstojeću borbu, trebaće nam mnogo lične hrabrosti, znanja i aktivne podrške članstva !

 

Predsednik USS Sloga

Željko Veselinović

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. dragan smederevo Pfc

    U tekstu je sve receno.Sada je na nama da pravovremeno reagujemo i sprecimo dalje rastakanje privrede Srbije a time i minimiziranje znacaja , uloge i moci radnika .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content